Sałatka z bakłażanem, kaszą i granatem

przez Kardamonowy

I znowu faszerujemy się zdrowotnością. Jakie to wszystko (wszystko!) było pyszne. Sałatkę z bakłażanem, kaszą i granatem zrobiłam bez wielkich nadziei. Pokroiłam, ugotowałam, zgrillowałam, później zdjęcie. No, potem zaczęłam wiosłować. Jeżeli lubicie takie klimaty, będziecie wiosłować i Wy. 


Składniki:
1 bakłażan
pół kostki chudego białego sera
pół czerwonej cebuli
1/3 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
4 łyżki ziaren granatu
2 gałązki natki pietruszki
1 łyżka uprażonych ziaren sezamu
pół łyżeczki siemienia lnianego
1 łyżka oliwy extra virgin
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka soku z grejpfruta
sól
pieprz
olej rzepakowy
(przepis na 2-3 porcje)  

Kaszę płuczemy na sicie, gotujemy al dente (u mnie to trwało jakieś 5 minut), odcedzamy. Bakłażana myjemy i kroimy w 1 cm plasterki, grillujemy z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Oliwę, ocet i sok z grejpfruta wlewamy do słoiczka, dodajemy sól i pieprz, energicznie mieszamy. Na talerz wykładamy plasterki bakłażana, posypujemy go kaszą, pokruszonym białym serem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, ziarnami granatu, poszatkowaną natką, sezamem i siemieniem lnianym, polewamy sosem. 

Podobne przepisy:
Sałatka z kaszą jaglaną, camembertem i suszonymi pomidorami
Sałatka z kaszą jaglaną i pieczonymi marchewkami
Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką, fetą i oliwkami
Tabbouleh

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności