Dziś zapraszam Was na deser kit kat z groszkiem ptysiowym. Prosty, słodki, kremowy i po prostu pyszny deser w pucharkach. Idealny na spotkania ze znajomymi, doskonały do kawy. Jeśli lubicie desery na bazie mascarpone i słodycz batoników kit kat, to ta propozycja będzie dla was idealna 😉 Do tego małe groszki ptysiowe… Po prostu pysznie 🙂 Spróbujcie.
Składniki: (na 3 sztuki)
- 250 g mascarpone (prosto z lodówki)
- 2 wafelki kit kat
- 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
- 100 ml mleka
- około 3 garści groszku ptysiowego Brześć
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- opcjonalnie do ozdoby: kawałek kit kata, mandarynka
Przygotowanie:
Do misy blendera z nożami przekładamy połamane batoniki kit kat, dodajemy mascarpone. Chwile miksujemy, następnie dolewamy mleko i cukier puder, miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.
Na dno pucharków wysypujemy kilka groszków ptysiowych, resztę niedbale mieszamy z kremem. Nakładamy krem do pucharków. Wierzch oprószamy ciemnym kakao. Dowolnie zdobimy – u mnie kawałki kit kata i mandarynki.
Smacznego
Bardzo apetyczny deser 🙂
Dziękuję 🙂
Pyszny deser!
Dziękuję 🙂