Najprostsza sałatka na świecie. Jej przygotowanie zajmuje 5 minut, a smak i efekt wizualny zachęca do częstego jej przyrządzania.
opakowanie roszponki (100 g)
2-3 łyżki suszonych pomidorów w oleju
garść pestek dyni
parmezan
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy (sarepska, miodowa, dijon)
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Roszponkę najczęściej kupuję umytą, ale mimo wszystko ją płuczę i Tobie też to polecam. Pamiętaj, żeby ją dobrze odsączyć. Wyłóż sałatę do miski, posyp pomidorami pokrojonymi w paski (można też kupić już pokrojone), dynią i płatkami parmezanu. Przygotuj sos. Do małego naczynia wlej oliwę (możesz wykorzystać tą z pomidorów), sok z cytryny, miód, odrobinę pieprzu i soli. Wymieszaj energicznie i wylej na sałatkę. Przed podaniem wszystko ze sobą dobrze wymieszaj.
Często zabieram tą sałatkę do pracy, wtedy pakuję sobie sos do oddzielnego pojemniczka i polewam sałatkę bezpośrednio przed spożycie.