2017/11/12

Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym

Fani pieczonych owsianek ucieszą się bardzo. Zadowoleni będą także Ci, którzy dbają o formę, lubią śliwki suszone i masło orzechowe. Dzisiaj kolejny, jak zawsze udany, przepis na pieczoną owsiankę. Tym razem już w klimacie nieco świątecznym. Dlaczego? Jako składnik, jeden z dwóch, dodałam suszone śliwki. Wspaniale komponują się z płatkami owsianymi, zwłaszcza na ciepło, pyszności! 

Pieczona owsianka wyszła wilgotna, nie tylko za sprawą śliwek suszonych. Dodałam także masła orzechowego, które jest wyczuwalne w smaku i świetnie smakuje ze śliwkami i pozostałymi składnikami pieczonej owsianki. To dobry pomysł na deser, śniadanie, szybki posiłek w pracy, w dodatku dietetyczny, a smakuje znacznie lepiej niż niejedno tłuste i kaloryczne ciasto!

Nie wszystko można przekazać i opisać słowami, na szczęście jest fotografia kulinarna. Mam nadzieję, że zdjęcia podobają się Wam i zachęcają do przygotowania owsianki!  Ostatnio zakochana jestem w tych delikatnie nakrapianych czarną farbą talerzykach, które kupicie w jednym z popularnych szwedzkich sklepów. Smacznego!

PS. Ja idę po kawałek owsianki, jeszcze jest, ale pewnie do 20-tej zniknie ;)





Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki górskich płatków owsianych
  • 1 garść suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżeczki masła orzechowego bez dodatku cukru i soli
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • cukier, miód lub zamiennik do smaku
  • cynamon do posypania
  • tłuszcz do wysmarowania formy


Przygotowanie:
  • Śliwki suszone kroimy na mniejsze kawałki.
  • Przekładamy do miski.
  • Dodajemy płatki owsiane, jogurt, mleko, cukier lub zamiennik, masło orzechowe i jajko.
  • Całość starannie mieszamy.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.
  • Wylewamy do naczynia masę owsianą ze śliwkami.
  • Całość pieczemy przez 25 minut w temp. 180-200 st. C.
  • Podajemy na ciepło lub na zimno, posmarowane masłem orzechowym, posypane cynamonem i udekorowane kawałkiem śliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz