sobota, 11 listopada 2017

Doskonała pasta na kanapki

Hej!
Pieczone warzywa są idealne do stworzenia pasty na chleb. Wykorzystuję je dość często, bo warzywa lubimy, a rożne ich konfiguracje szybko się nie nudzą. Teraz dołożyłam więcej bakłażana.

Potrzebujemy:

  • 1 dużego bakłażana
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 żółta papryka 
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • estragon
  • sok z połówki limonki
  • oliwa

Bakłażana kroimy na części, warzywa obieramy i również kroimy na kawałki. Wszystko delikatnie kropimy oliwą, solimy, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy do miękkości. Następnie ostudzone miksujemy i doprawiamy do smaku przyprawami. Pastę przekładamy do czystych słoiczków i na wierzchu polewamy oliwą. Możemy ją przetrzymać w zamkniętym i zimnym miejscu około tygodnia, a po każdym użyciu zalać oliwą. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz