Dyniowo-orzechowe trufle w czekoladzie słodzone miodem (bez mleka, bez cukru, bez glutenu)

Trufle dyniowo - orzechowe w czekoladzie bez cukru
drukuj

Mam nadzieję, że nie zamęczam Cię słodkościami z dynią w roli głównej, bo dzisiaj kolejny słodki dyniowy przepis z cyklu bez cukru. Dyniowo-orzechowe trufle w czekoladzie słodzone miodem to pierwszy listopadowy wpis na blogu. Grzechu warte te trufle, aż smutno się robi gdy szybko znikają z talerza. Wyjątkowe w smaku, z niewyczuwalną dynią (ważne dla niejadków dyni), z dominującym smakiem przypraw korzennych. W sam raz na listopadowe wieczory i poranki.

Trufle dyniowo - orzechowe w czekoladzie bez cukru
Trufle dyniowo – orzechowe w czekoladzie bez cukru

Trufle bez dodatku rafinowanego cukru tym razem z dodatkiem miodu. Na jego obecność w truflach powinni jednak uważać cukrzycy oraz osoby z insulinoopornością. Jeżeli już masz ochotę na taką słodkość to najlepiej po nią sięgnąć po treningu, aby węglowodany w nich zawarte zostały wykorzystane do odbudowy glikogenu.

Trufle mają prosty skład, bez zbędnych dodatków, czyli mleka, glutenu i jaj. Nie trzeba ich piec, gotować ani poddawać działaniu wysokiej temperatury. Możesz je przechowywać w lodówce przez kilka dni – oczywiście pod warunkiem, że nie zostaną szybko zjedzone (mało realne 😉 ). Ze wg na zawartość  miodu nie są wegańskie, ale możesz go  zastąp melasą karobową lub buraczaną – w tej samej ilości, a trufle będą w 100% wegańskie.

Trufle dyniowo - orzechowe w czekoladzie bez cukru
Trufle dyniowo – orzechowe w czekoladzie bez cukru

Puree z dyni proponuję przygotować wcześniej. Tutaj znajdziesz prosty przepis. Puree możesz przechowywać zamrożone lub zapasteryzowane w słoikach i sięgać po nie w dowolnym momencie.

Trufle dyniowo - orzechowe w czekoladzie bez cukru
Trufle dyniowo – orzechowe w czekoladzie bez cukru

Takie trufle to idealne małe co nieco, które osłodzą książki z gorzką lub mroczną fabułą. Wiele lat temu koleżanka z pracy pożyczyła mi książkę „Cień wiatru” , której autor Carlos Ruiz Zafón wprowadza czytelnika w taki nastrój, że książki nie można odłożyć spokojnie na półkę. Czytałam ją wiele lat temu i nadal jestem pod jej wrażeniem. Z tego co pamiętam czytałam również „Grę anioła”, ale z przykrością stwierdzam, że „Cień wiatru” bije ją na głowę pod każdym względem.  Wspominam o książkach, bo listopad to miesiąc, który rozpoczyna czytanie książek pod kocem z kubkiem gorącej herbaty lub wody z imbirem (polecam przy okazji taki rozgrzewający „trunek”). O tej porze roku lubię czytać książki „mroczne”. Nie uciekam od lekkich fabuł, ale lubię jak autor pobudza moją wyobraźnie i sprawia, że czuję emocje, które towarzyszą bohaterom książki.  Takie trufle z dynią i orzechami świetna osłodzą mroczne wątki dobrej książki.

Na rynku wydawniczym robi się duży ruch,  wiadomo z jakiego powodu – Mikołajki i Święta Bożego Narodzenia to czas prezentów, a promocja wymaga czasu.  Ja już swój prezent wybrała – jest nim książka „Labirynt duchów” Carlos Ruiz Zafón, którą Zafón ostatecznie zamyka swoją tetralogię o Cmentarzu Zapomnianych Książek. Coś czuję, że pochłonie mnie bez reszty 😉

Źródło: http://ecsmedia.pl/c/labirynt-duchow-b-iext50957409.jpg

Dyniowo – orzechowe trufle w czekoladzie słodzone miodem

(bez mleka, bez cukru, bez glutenu)

Ilość to: 50 sztuk

Wartość odżywcza i wymienniki 1 kulki to:

WW = 0.15, WBT = 0.18, kcal = 22.94, węglowodany = 1.75, błonnik = 0.21g, białko = 0.5, tłuszcz = 1.79g, suma wymienników (WM) = 0.34, w tym procent WBT = 54

składniki

trufe

  • 1 szklanka orzechów nerkowca (100g)
  • 1/2 szklanki (100g) gęstego puree z dyni
  • 1 łyżka (10g) miodu (w wersji wegańskiej użyj melasy karobowej lub buraczanej)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru mielonego
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki (20g) mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych

polewa czekoladowa

  • 2 łyżeczki (10g) oleju kokosowego
  • 3/4 tabliczki (70g) gorzkiej czekolady bez cukru

wykonanie

  1. Orzechy nerkowca zalej wodą i pozostaw do namoczenia na całą noc.
  2. Orzechy odsącz, zmiksuj na gładką masę.
  3. Do masy orzechowej dodaj puree z dyni, mąkę kokosową, miód oraz wszystkie przyprawy.
  4. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na ok 2 godziny.
  5. Formuj małe kulki, wielkości orzecha włoskiego i wstaw ponownie do lodówki.
  6. Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego.
  7. Kulki obtaczaj lub polewaj czekoladą i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Porady

1. Miód możesz zastąpić melasą krobową lub buraczaną w tej samej  ilości.

2. Dodatek mąki kokosowej możesz zastąpić zmielonymi wiórkami kokosowymi.

3. Olej kokosowy możesz zastąpić zwykłym masłem lub klarowanym.

4. Pamiętaj, że gorzka czekolada z definicji nie jest bez cukru. Jest gorzka ze względu na dużą zawartość ziaren kakaowca. Aby kupić czekoladę bez cukru trzeba przeczytać etykietę i sprawdzić co producent użył do posłodzenia czekolady.

 

Trufle dyniowo - orzechowe w czekoladzie bez cukru
Trufle dyniowo – orzechowe w czekoladzie bez cukru

Zapisz

3 przemyślenia nt. „Dyniowo-orzechowe trufle w czekoladzie słodzone miodem (bez mleka, bez cukru, bez glutenu)

  1. Świetne przepisy tutaj znalazłam! Cieszę sie ze jest taki blog gdzie znajde przepisy na wypieki bez cukru! Uwielbiam piec, nie jestem cukrzykiem ale większość ciast jest dla mnie za słodka, wiec napewno skorzystam z Twoich receptur

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[related_post themes="flat" id="2445"]