Fit ciastka a`la oreo z kremem kokosowym i czekoladą ( bez cukru, glutenu, wegańskie)

Fit ciastka oreo bez cukru
drukuj

Halloween za granicą, u nas dzień Wszystkich Świętych i Zadusznych. Moda na dynie, na zbieranie 1 listopada cukierków, robienie psikusów, bale halloweenowe już do nas dotarła. Halloween mi nie straszne, zjem nawet te ciastka zarośnięte pajęczyną, bo są tego warte ;-).  Najbardziej boję się drugiej mody, czyli zalewu świątecznych piosenek, reklam z mikołajami, dekoracji świątecznych i to już na początku listopada. Jest jeszcze październik a ja już widziałam nieśmiałe regały ze świątecznymi ozdobami i czekoladowymi mikołajami.  To zdecydowanie za wcześnie. Ale na dobre ciacha nigdy nie jest za wcześnie, ani za późno.

Dzisiejsze ciastka to święto dla tych co lubią czekoladę i stawiają na zdrowe słodkości. Jak szukasz ciastek, które spełnią oczekiwania wymagającej diety to jesteś w dobrym miejscu. Ciastka mają w składzie mąkę owsianą i jaglaną, słodzone są daktylami. Nie zawierają dodatku mleka, jaj, cukru oraz glutenu. Idealne są na słodkie II śniadanie, podwieczorek czy przekąskę do pochrupania przy czytaniu dobrej książki. Jedno ciasto z kremem i czekoladą to jedynie 70kcal :-).

Fit ciastka oreo
Fit ciastka oreo

Jeżeli lubisz klasyczne oreo to zapraszam Cię tutaj po przepis na domowe oreo z kremem z nerkowców. Oreo oczywiście w wersji bez dodatku cukru. Tutaj natomiast znajdziesz przepis na oreo z płatków owsianych i mąki ziemniaczanej, przełożonych kremem z mascarpone.

Fit ciastka a`la oreo z kremem kokosowym i czekoladą ( bez cukru, glutenu, wegańskie)

Ilość porcji to: 30 ciastek

Wartość odżywcza i wymienniki 1 ciastka to:

WW = 0.82, WBT = 0.38, kcal = 70, węglowodany = 5.59g, błonnik = 0.43g, białko = 1.11g, tłuszcz = 3.67g,

Suma wymienników (WM) = 1.19g, w tym procent WBT = 31

Składniki

ciastka

  • ¾ szklanki mąki jaglanej (100g)
  • ¾ szklanki mąki owsianej (100g)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 garście (100g) suszonych daktyli
  • 2-4 łyżki wody z moczenia daktyli
  • 2 łyżki (50g) oleju kokosowego stałego

krem kokosowy

  • ½ szklanki (100g) gęstego mleczka kokosowego (wstawionego do lodówki na ok 8-10 godzin)
  • 1 łyżka (10g) ksylitolu lub erytrolu
  • 1 łyżka soku z cytryny

czekoladowe pajęczyny

  • 3 paski (60g) gorzkiej czekolady bez cukru
  • 1 płaska łyżeczka (5g) oleju kokosowego

Wykonanie

ciastka

  1. Daktyle zalej gorącą wodę i pozostaw do namoczenia na ok 15 – 20 minut.
  2. Mąkę jaglaną i owsianą przesiej do miski, dodaj sodę, kakao, sok z cytryny i wymieszaj.
  3. Daktyle dobrze odsącz – najlepiej na sitku. Wodę z moczenia daktyli pozostaw – będzie potrzebna do ciasta. Odsączone daktyle zmiksuj na mus.
  4. Mus daktylowy i olej kokosowy dodaj do suchych składników. Szybko zagnieć. Jak ciasto będzie się rozpadać, dodaj 2-4 łyżki wody z moczenia daktyli, ewentualnie napoju roślinnego.
  5. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok 30 minut.
  6. Ciasto rozwałkuj na stolnicy i wkrój okrągłe ciasteczka.
  7. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i piecz ok 10-12 minut w temp. 180 st. C.

krem kokosowy

  1. Mleczko kokosowe wymieszaj z ksylitolem i sokiem z cytryny.
  2. Możesz wstawić do lodówki, masa będzie bardziej zwarta.

czekoladowe pajęczyny

  1. Czekoladę rozpuść z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.
  2. Przelej płynna czekoladę do woreczka, odetnij minimalnie końcówkę i maluj na papierze do pieczenia pajęczyny wielkości wykrojonych ciastek.
  3. Wstaw czekoladowe pajęczyny do lodówki do zastygnięcia czekolady.

dekoracja ciastek

  1. Upieczone i ostudzone ciastka posmaruj zimnym kremem kokosowym.
  2. Na każdym ciastku ułóż jedną, czekoladą pajęczynę.
  3. Wstaw do lodówki.
Porady

1. Daktyle mocz krótko ok 15-20 minut, dzięki temu mus daktylowy będzie gęsty, a konsystencja ciasta odpowiednia. Zbyt rzadki mus zmieni konsystencję ciasta i upieczone ciastka będą się rozpadać.

2. Jeżeli ciasto będzie za gęste dodaj 2-4 łyżki wody z moczenia daktyli lub napoju roślinnego bez cukru.

3. Przy malowaniu czekoladowych pajęczyn pamiętaj aby końcówkę woreczka, w którym jest płynna czekolada odciąć minimalnie, wówczas pajęczyny będą cienkie.

4. Kakao możesz zastąpić karobem.

Zapisz

Zapisz

3 przemyślenia nt. „Fit ciastka a`la oreo z kremem kokosowym i czekoladą ( bez cukru, glutenu, wegańskie)

  1. Pani Aniu przepisy jak zwykle cudowne.Cieszą oczy i zapewne kupki smakowe.Ja chciałam tylko zapytać jak to jest z tą dynią,daktylami czy kasza jaglaną (i mąka) w diecie cukrzyka i osoby z insulinoopornościa? Wiem że maja wysoki IG i nie są wskazane ale może w niewielkich ilościach nie zaszkodzą?Ja się dopiero uczę bo jestem na początku drogi z moją choroba,dopiero sie zaprzyjazniamy 🙂 Raz jeszcze: cuuuudowny blog i niech istnieje jak najdłużej a wygląd dań i wypieków jak dzieło cukiernicze. 🙂 Super. Pozdrawiam.

    1. W dużej ilości takie składniki nie są zalecane, ze wg na wysoki indeks glikemiczny dotyczy to zarówno diabetyków jak i osób z insulinoopornością. Natomiast jako element posiłku np. po wysiłku fizycznym jak najbardziej można po nie sięgać. Dobrze się również sprawdzą takie przekąski podczas intensywnych wyprawy, np. w góry, czy jazdy na rowerze. Po daktyle mogą sięgać cukrzycy w stanie hipoglikemii. Jeżeli jest problem z wyborem konkretnego składnika wystarczy wyliczyć indeks glikemiczny całej potrawy, jak będzie niski to potrawa jest bezpieczna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[related_post themes="flat" id="2451"]