Makaron z klopsikami w sosie śmietanowym

Makaron z klopsikami w sosie śmietanowym
Makaron z klopsikami w sosie śmietanowym

Makaron z klopsikami w sosie śmietanowym to pyszne i bardzo pożywne danie, idealne na szybki obiad. Do przepisu wykorzystałam mój ulubiony, ale równie dobrze mogą to być świderki czy spaghetti.

Składniki:

Klopsiki:

    • 300 g mięsa mielonego
    • jajko
    • 3 łyżki bułki tartej
    • łyżeczka musztardy sarepskiej
    • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    • sól, pieprz do smaku
    • mąka

Makaron:

  • 300 g makaronu penne
  • por
  • 250 g pieczarek
  • 250 ml śmietany kremówki (30%)
  • ser żółty
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, musztardę i przyprawy. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy małe klopsiki, obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni ze wszystkich stron. Do klopsików dodajemy posiekany por i pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Całość chwilę gotujemy, aż śmietana zgęstnieje. Na patelnię dodajemy makaron ugotowany al dente i pulpety. Całość przysmażamy jeszcze minutę. Potrawę można posypać startym żółtym serem lub posiekanym szczypiorkiem.

Makaron z klopsikami w sosie śmietanowym
Makaron z klopsikami w sosie śmietanowym
Print Friendly, PDF & Email