października 26, 2017

Guacamole z majerankiem i słonecznikiem


Składniki:
(2 porcje)

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1/3 szkl. łuskanego słonecznika
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • sok z 1/2 limonki
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • gruboziarnista sól himalajska (lub morska)
  • 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)

Słonecznik upraż na suchej patelni. Ostudź, większość posiekaj a resztę zostaw do posypania.

Liski majeranku włóż do moździerza, dodaj sól i rozgnieć.

Awokado przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestkę. Miąższ wydrąż łyżeczką do miseczki. Wlej sok z limonki, rozgnieć awokado widelcem, ale nie na całkowitą papkę, zostaw trochę większych kawałeczków. Dodaj posiekany słonecznik i majeranek z solą. Dopraw pieprzem i wymieszaj.

Zajadaj od razu, np. na lekko zgrillowanych razowych kromeczkach. Posyp słonecznikiem i jeśli lubisz odrobiną czarnuszki.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz