» Przepisy » Przepisy według głównych składników » Granat » Beza Pavlovej z polewą granatową i orzechami włoskimi

Beza Pavlovej z polewą granatową i orzechami włoskimi


  
1 5 5 7
2017-10-26
ok. 2 godzin
średniołatwe
Porcje: Beza o średnicy 23 cm.
Kuchnia europejska
Beza Pavlovej z polewą granatową i orzechami włoskimi

Beza Pavlovej to deser idealny. Zniewalający wyglądem i smakiem. A do tego Pavlova ma swoją historię :)

Pierwszy przepis na Pavlovą pojawił się na początku lat 30. XX wieku. Nazwę beza zawdzięcza słynnej rosyjskiej baletnicy Annie Pavlovej. Kiedy primabalerina czarowała swoim tańcem mieszkańców Australii i Nowej Zelandii, jeden z szefów kuchni zastanawiał się, jaki deser dla niej przygotować. Coś tak lekkiego jak jej taniec. Strzałem w 10 okazała się właśnie beza. Od tamtej pory w obu tych krajach Pavlova jest uważana za tradycyjny deser i nie mogą się bez niej obyć żadne święta. W Polsce beza Pavlovej także jest popularna, zwłaszcza latem, kiedy można udekorować ją świeżymi truskawkami czy malinami.

Ale żeby upiec przepyszną bezą Pavlovej, trzeba wiedzieć jak :) Z tym sprawdzonym przepisem na bezą Pavlovej z polewą granatową i orzechami włoskimi na pewno sobie poradzisz, a Twoja beza będzie królową rodzinnego spotkania. Właściwie to beza sprawdzi się na każdą okazję. Na imprezie imieninowej lub urodzinowej może być nawet prezentem dla solenizanta czy jubilata. W święta taka beza po prostu oczaruje wszystkich gości.

Ta beza Pavlovej jest perfekcyjna. Krucha z zewnątrz, a w środku miękka i wilgotna. Ma mnóstwo bitej śmietany, a jej sekretem jest polewa granatowa. Ale nie w kolorze granatowym, a z pestek granatu :) Do tego idealnie dopasowały się orzechy włoskie.

Czyż ta beza Pavlovej nie wygląda uroczo? :) Po prostu nie można się jej oprzeć... :)


Składniki na beza pavlovej z polewą granatową i orzechami włoskimi

6 białek z dużych jajek w temperaturze pokojowej
300 g drobnego cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu balsamicznego różowego

nadzienie:
2 szklanki schłodzonej śmietanki kremowej 30% (1/2 litra)
3 łyżki cukru pudru

sos:
1 granat
4 łyżki cukru

do podania posiekane orzechy włoskie i pestki granatu

Przygotowanie dania beza pavlovej z polewą granatową i orzechami

... włoskimi

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Narysuj na nim koło o średnicy około 23 cm.
  3. Białka ubij, aż powstanie sztywna piana. Dodawaj po 1 łyżce cukru i cały czas miksuj. Po dodaniu całego cukru, miksuj białka na najwyższych obrotach przez 2 minuty.
  4. Na pianę przesiej mąkę ziemniaczaną i wlej ocet balsamiczny. Dokładnie i delikatnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach.
  5. Masę rozłóż na okręgu narysowanym na papierze. W środku zrób zagłębienie, następnie szpatułą zawiń brzegi do środka, aby uzyskać kształt podobny do koszyczka.
  6. Od razu wstaw do gorącego piekarnika na środkową półkę i obniż temperaturę do 150 stopni. Piecz przez 75 minut.
  7. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozwól bezie całkiem ostygnąć (ok. godzinę). Beza upieczona w ten sposób będzie chrupiąca z wierzchu, w środku wypełniona miękką pianką.
  8. Zimną śmietankę ubij mikserem. Najpierw miksuj na wolnych obrotach, a kiedy powiększy swoją objętość o połowę, zwiększ obroty i ubij do otrzymania zwartej, puszystej bitej śmietany. Pod koniec ubijania dodaj 3 łyżki cukru pudru i ubijaj na wysokich obrotach przez 2 minuty.
  9. Przygotuj sos. Granat obierz i przełóż do rondelka. Pestki rozgnieć i dodaj cukier. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Następnie zmiksuj na gładko, przecedź i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  10. Na bezę (całkowicie wystudzoną) wyłóż bitą śmietanę, polej granatowym sosem i posyp orzechami włoskimi. Podawaj od razu.


Rada: Jeśli bezę Pavlovej z polewą granatową i orzechami włoskimi chcesz przygotować wcześniej, nie nakładaj na nią śmietany i owoców, ale dopiero przed podaniem.

Beza Pavlovej z polewą granatową i orzechami włoskimi - etap 1

Taką niesamowitą bezę Pavlovej z polewą granatową i orzechami włoskimi możesz przygotować w domu :) Skorzystaj z tego sprawdzonego przepisu i postępuj krok po kroku, a własnymi rękami zrobisz coś tak pięknego i bardzo, bardzo dobrego :)



Beza Pavlovej z polewą granatową i orzechami włoskimi - etap 2

Beza Pavlovej z polewą granatową i orzechami włoskimi to takie małe kulinarne dzieło sztuki. Z tym że to piękne dzieło jest przepyszne :)




Zdjęcia i pomysł Kamila Dąbrowska

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Beza Pavlovej z polewą granatową i orzechami włoskimi - komentarze

~Dagnaaaa
~Dagnaaaa
15.02.2019 11:12
Panie Grzegorzu a czy ten ocet balsamiczny różowy można czymś innym zastąpić?
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
15.02.2019 14:56
Hej Dagna :) Np. sokiem cytrynowym :)
~Ewelina
~Ewelina
14.02.2019 09:09
Czy można czymś zastąpić ocet balsamiczny różowy??
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
15.02.2019 14:57
Hej Ewelina :) Można go zastąpić sokiem cytrynowym :)
~Gość
~Gość
29.10.2017 20:49
jak mi wiadomo po 30 min obnizamy temperature do 90 stopni na 1 godz
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
30.10.2017 10:31
Hej Gościu :) Mi zaś o tym nic wiadomo :) Robię zawsze bezę według powyższego przepisu i jak widać na zdjeciu, jest całkiem ok :)