Owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe (z jagodami i migdałowymi ziarenkami)

Owsiano twarogowe a la ciasto śniadaniowe z jagodami i migdałowymi ziarenkami

Owsiano twarogowe ciasto śniadanioweUwielbiam śniadania. Najchętniej przygotowuje na nie najróżniejsze placuszki i owsianki. Dziś przepis na coś zgoła odmiennego – owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe (z jagodami i migdałowymi ziarenkami). Bo dlaczego ograniczać się tylko do popularnej wersji owsianki? Z płatków owsianych można stworzyć o wiele więcej pysznych przepisów, co mam zamiar pokazać Wam na łamach mojego bloga. Moje owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe wzbogaciłam w pyszne jagody i migdałowe ziarenka. Całość wyszła wspaniale. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, bo jest naprawdę prosty i wyjątkowo smaczny. Spróbujcie.

Owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe z migdałowymi ziarenkamiOwsiano twarogowe ciasto śniadaniowe (z jagodami i migdałowymi ziarenkami)

Owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe z migdałowymi ziarenkami.* przepis własny, inspirowany na niepowtarzalnej kolacji jaką 3 lata temu miałam przyjemność kosztować u znajomej Agnieszki

Owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe (z jagodami i migdałowymi ziarenkami)
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  2. 250 g chudego twarogu
  3. 2 łyżki mleka
  4. 2 całe jajka klasy M
  5. około 1 1/2 łyżki miodu (płynnego)
  6. 2 łyżki mieszanki ziaren "Migdałowy Przylądek"
  7. 5 łyżek mrożonych jagód lub borówek
  8. * na formę do zapiekania o wymiarach 21x11 cm x h. 4cm
Przygotowanie
  1. Do miski wkładamy kostkę chudego twarogu, rozdrabniamy go widelcem. Następnie dodajemy miód (ilość miodu można zwiększyć w zależności od upodobań) i całość dokładnie mieszamy.
  2. Do masy miodowo-serowej dodajemy dwa jajka, znów mieszamy. Następnie dosypujemy płatki owsiane błyskawiczne i dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy po czym wsypujemy mieszankę ziaren i mrożone owoce, krótko mieszamy.
  3. Naczynie do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niego naszą masę. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 35-40 minut. Sprawdzamy - wierzch i boki powinny być dobrze zarumienione, a ciasto odchodzić od papieru (nie być lepkie).
  4. Podajemy jeszcze ciepłe, krojąc na kawałki. Jeśli lubicie dodatki możecie takie ciasto podać z jogurtem, owocowym sosem itp.
  5. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz