Rożki ze szpinakiem i serem feta


Prosta przekąska lub danie wegetariańskie z ciasta francuskiego, którego farsz stanowi podsmażony z czosnkiem szpinak i kawałki sera feta.



Składniki:
płat ciasta francuskiego
3 ząbki czosnku
250 g szpinaku
100 g sera feta
sól, pieprz
oliwa
jajko

Czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak umyć, ser pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i chwilę podsmażyć czosnek. Dodać szpinak i całość poddusić, aż liście szpinaku zwiędną i woda odparuje. Doprawić pieprzem i solą, wystudzić.
Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Ciasto francuskie podzielić na 12 małych kwadratów, na każdy nałożyć łyżkę szpinaku i 3-4 kostki fety. Zlepić na pół, by powstały trójkąty. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Podawać z sosem czosnkowym.



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne