października 07, 2017

Ciasto marchewkowo-dyniowe

Warzywa można podać na różne sposoby. Czasem nawet niewidzialne dla niewtajemniczonego oka. Dziś chcę wam pokazać ciasto, które kryje w sobie mnóstwo karotenu, pochodzącego z dyni i marchewki. Warzywa są w ogóle niewyczuwalne, a ciasto w smaku i wyglądzie przypomina piernik.
Rok temu na blogu był już przepis na ciasto marchewkowe.  Koniecznie wypróbujcie obie receptury.
Ciasto marchewkowo-dyniowe

Ciasto marchewkowo-dyniowe

  • 3 jajka
  • 2 szkl mąki pszennej
  • około 1 szkl brązowego cukru
  • 150 g masła
  • 1 szkl startej marchewki (na drobnych oczkach)
  • 1 szkl puree z dyni (pokrojoną w kawałki dynię gotuję około 15 minut w niewielkiej ilości wody)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • cukier w prawdziwą wnilią
Jajka ubijam z cukrem do białości.  Powoli dodaję sypkie składniki. Następnie dokładam marchewkę i dynię. Masło rozpuszczam. Kiedy przestygnie wlewam do ciasta i miksuję do połączenia się składników. Wylewam na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w 180 st C około 40 minut (do suchego patyczka).
Ciasto marchewkowo-dyniowe
 

5 komentarzy :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger