2017/10/08

Sałatka z roszponką, dynią i camembertem

Dynia na surowo jest bardzo smaczna i wcale nie trzeba jej wcześniej marynować np. w soku z cytryny, aby zmiękła. Do sałatki użyłam odmiany, która najlepiej nadaje się na zupę.  Chrupiące paski dyniowe połączyłam z delikatną w smaku roszponką, kremowym serem pleśniowym camembert i miodowym dressingiem. Dla kontrastu sałatkę posypałam posiekaną, suszoną papryczką chilli. W wersji mięsnej świetnie pasować tutaj będzie średnio wysmażony stek. Dynia króluje jesienią, nie może więc zabraknąć jej w naszych daniach! 


Zachęcam do skorzystania z innych, dyniowych przepisów:






Sałatka z roszponką, dynią i camembertem / 2 porcje

Składniki:
  • 5 garści roszponki
  • 1/2 krążka sera camembert
  • mały kawałek dyni 
  • 1/2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki posiekanej, suszonej papryczki chilli
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Roszponkę rozkładamy na talerzu.
  • Camemberta kroimy na plastry i układamy na roszponce.
  • Dynię obieramy ze skóry.
  • Przy pomocy obieraczki do warzyw wycinamy podłużne paski.
  • Paski dyni układamy na roszponce z camembertem.
  • Olej rzepakowy mieszamy z miodem, solą i pieprzem oraz posiekaną papryczką chilli.
  • Dressingiem skrapiamy sałatkę.
  • Papryczkę chilli najlepiej siekać, zakładając wcześniej rękawiczki.
  • Jeśli nie używamy rękawiczek, pamiętajmy, aby zaraz po zakończeniu siekania chilli, starannie umyć ręce.
  • W żadnym wypadku nie przecierajmy oczu, może się to bardzo źle skończyć!



2 komentarze:

  1. Uwielbiam jesień w kuchni. Sprawcą tego jest m.in. dynia. Muszę wypróbować Twoją sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń