środa, 4 października 2017

Grzyby w zalewie pomidorowej


Hej!
Czasem zrobię coś z przypadku, tak całkiem niezaplanowanego. I wyobraźcie sobie, że te przypadkowe potrawy są całkiem niezłe. Teraz musiałam zabrać z zamrażarki leśne grzyby i robić miejsce na maliny. Ile razy popatrzyłam na tę górę grzybów, to ogarniała mnie niemoc twórcza 😅. No i pomyślałam sobie że skoro są śledzie po kaszubsku, to może i sprawdzą się też grzyby w takiej zalewie. Miałam rację. Są bardzo smaczne.

Potrzebujemy:

  • grzyby leśne
  • 2 cebule
  • przecier pomidorowy
  • zalewa octowa (1 szklanka octu, 3 szklanki wody, liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczka soli, 1 szklanka cukru - zagotować)
  • olej do smażenia


Grzyby rozmrażamy, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę kroimy na kawałki i podsmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy przecier pomidorowy, zalewę octową i doprowadzamy do wrzenia. Teraz odcedzamy grzyby i wlewamy do nich zalewę. Gotujemy jeszcze 5 minut i wkładamy do słoików. Mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Smacznego.

2 komentarze: