Cynamonowe ciasto z jabłkiem

Wspaniałe w smaku i w swej prostocie ciasto. Szybkie i całkiem proste do przygotowania – wszystkie składniki mieszamy ze sobą i to bez pomocy miksera. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, pięknie pachnie cynamonem, a dodatek w postaci kawałków jabłka dodatkowo podnosi jakość tego wypieku. Zresztą nie mogło być inaczej, ponieważ jabłka plus cynamon to para idealna:)

A dla wszystkich miłośników takich połączeń, polecam również i to ciasto.

  • 220g mąki pszennej
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 100g masła
  • 100g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 duże lub 2 mniejsze jabłka

Jajka oraz jogurt wyciągamy co najmniej godzinę-dwie przed pieczeniem, by nabrały temperatury pokojowej.

Masło przekładamy do garnuszka lub małego rondelka i na niewielkim ogniu roztapiamy. Odkładamy do przestudzenia.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem.

Do miski wybijamy jajka. Mieszamy rózgą kuchenną razem cukrem oraz jogurtem i przestudzonym masłem do uzyskania jednolitej masy. Następnie wsypujemy składniki suche, cały czas mieszając. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm (u mnie tortownica o śr. 24cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na cząstki. Układamy na cieście, wciskając je lekko cieńszą stroną do masy.

Ciasto wstawiamy na około 40-45 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (pieczemy do tzw suchego patyczka).

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

źródło