poniedziałek, 2 października 2017

Puder z kani i borowików

Takiego wysypu grzybów w lasach nie było od paru dobrych lat. Jeśli już macie pełne słoiki marynowanych i suszonych, zamrażarki wypchane grzybami i nie macie pomysłu co dalej - zróbcie puder grzybowy! W zasadzie możecie użyć każdych waszych ulubionych grzybów - my stawiamy na kanie i borowiki, Taki puder dodajcie później do sosów, zup, gulaszów i różnorakich mięs - doskonale "podkręci" smak potraw!

kanie


SKŁADNIKI
kanie, borowiki lub inne grzyby :)
kanie - same kapelusze, borowiki całe lub same nogi 


PRZYGOTOWANIE
Grzyby tniemy na paski/kawałki i porządnie suszymy. Osobno gatunkami (bo mają różne aromaty - ale oczywiście możecie też wymieszać :)) mielimy za pomocą młynka lub blendera  ( u mnie nóż do kruszenia lodu) na pył. Przechowujemy w szczelnych słoiczkach.
Bardzo polecam zrobić sobie taką doskonałą przyprawę :)





    Puder z borowików to ten jaśniejszy po lewej stronie, ciemniejszy po prawej jest z kani :) 


grzyby suszone

 A poza tym spacer po lesie to samo dobro dobro - ruch na świeży powietrzu i kontakt z naturą wyzwala w nas endorfiny - hormony szczęścia :) :) :) 


borowik
 kanie


Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz