Ciasto z cukinią i kokosem

Bardzo wilgotne i puszyste ciasto z cukinią i kokosową kruszonką. Robi się je bardzo szybko i też w takim tempie znika

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia 
  • 4 jajka 
  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 4 szklanki mąki 
  • 1 szklanka oleju 
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny 
  • skórka otarta z 1 cytryny
kokosowa kruszonka:
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych



Przygotowanie:

Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując wlewamy olej, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Do ciasta dodajemy 3 szklanki cukinii.



Całość mieszamy łyżką oraz przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masło z cukrem rozpuszczamy dodajemy wiórka i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie kokosową kruszonką posypujemy wierzch ciasta w blaszce. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. do suchego patyczka. Jeżeli kokosowa kruszonka przypala się, należy ciasto przykryć papierem do pieczenia.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. idealne do kubka kakao :) takie proste są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wystarczy słowo "wilgotne" i mogę ciasto robić w ciemno, bo uwielbiam babkowe ciasta, ale muszą być wilgotne! A kokosowa kruszonka to mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ciasta z cukinią :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tej pory piekłam ciasta z cukinią z kakao, ale muszę teraz spróbować zrobić Twoje, bo wygląda świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. W ogóle bym się nie domyśliła, patrząc na ciasto, że to z cukinii!

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł na połączenie kokosa i cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wiórki kokosowe ! Wypróbuję na pewno ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo gęste ciasto.Niewiele myśląc wlałam szklankę kefiru,Jak w przepisie na cytrynowe z cukinią,dołożyłam cukinię.Piecze się. Czekam na efekt.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smaczne ciasto, puszyste, wilgotne z wyraźnie wyczuwalną nutką cyntrynową. Faktycznie ciasto podczas przygotowywania jest bardzo gęste, ale nie trzeba go rozrzedzać. Ja dałam trochę ponad polowe szklanki oleju, bo mi zabrakło i też wszystko wyszło ��

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie rozumiem jak zrobic kruszonke? Maslo calkiem rozpuscic z cukrem i dodac wiorka do goracego, cieplego czy wystudzic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie rozumiem co tutaj jest niejasnego? oczywiście, że całkiem rozpuścić, jak się rozpuści wsypać wiórka wymieszać, powstanie nam kruszonka :)

      Usuń