września 25, 2017

SYROP DO KAWY PUMPKIN SPICE COFFEE


SYROP DO KAWY PUMPKIN SPICE COFFEE

Jesień rządzi się swoimi prawami. U mnie podczas tej pory roku, zawsze rządzi pumkin spice coffee, kawa z syropem dyniowym. Na blogu możecie już znaleźć przepisy na taką kawę chociażby tutaj lub tutaj. Pumpkin spice latte, chyba swój rozgłos zawdzięcza najbardziej, amerykańskiej sieci kawiarni Starbucks, ja właśnie tam, dobrych kilka lat wstecz, pierwszy raz wypiłam taką kawę. Bo nie ma co się oszukiwać, że jeszcze z 5 no może 7 lat temu, niewiele osób kupowało dynię, przepisy z jej użyciem to raczej była niższa. Teraz dynia jesienią jest tak samo popularna jak choćby cukinia, chociaż odnoszę wrażenie, że wciąż jest dość sporo osób, które nigdy nie jadły jeszcze niczego z dyni, a ja zachodzę w głowę jak to możliwe? Bo ja mam już wrażenie, że z dyni zrobiłam wszystko co możliwe, a tylko z tego warzywa mogłabym przygotowywać codziennie przez rok inne danie. Więc, zapraszam Was serdecznie do zakładki DYNIA na blogu, gdzie znajdziecie całą masę pysznych i sprawdzonych przepisów na to warzywo. Dzisiaj natomiast dzielę się z Wami kolejnym pomysłem na syrop-mus do kawy, który jest niezbędny do przygotowania pumpkin spice coffee. 
Koniecznie zróbcie!




PRZEPIS NA PUMPKIN SPICE COFFEE SYRUP

- 1/2 szklanki miąższu z upieczonej dyni np. Hokkaido, Muskat bądź piżmowej
-1/3 szklanki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru brązowego
-1/3 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżki śmietanki kokosowej (stała cześć z schłodzonego mleka kokosowego)
- 1/4 szklanki wody


Na patelnię dodaj miąższ z dyni, wodę i cukier. Całość zagotuj. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez 5- 10 minut. Całość przekładamy do miksera i miksujemy na gładką masę. 
Sos ponownie zagotowujemy na patelni przez 2-3 minuty. Przelewamy do słoiczka i zakręcamy. 
Do dużej filiżanki na kawę ponad 300 ml, dodajemy 2 łyżki syropu dyniowego.
Syrop przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Polecam Wam!

wskazówka:
syrop możesz też wykorzystywać do naleśników, pankejek, gofrów czy do owsianki.


1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI