Krem z dyni

Nie wiem dlaczego, ale mam słabość do zup-kremów. W sezonie jesiennym na moim stole nie może zabraknąć również pysznego kremu z dyni. Do przygotowania raz-dwa, co niejednokrotnie jest równie cenne, jak pyszny smak.

  • około 1 kg dyni
  • 3 ziemniaki
  • 2 małe lub 1 duża cebula
  • około 1,5-2 l bulionu (w zależności od tego jak gęsty chcemy otrzymać krem)
  • ok. 1 płaska łyżeczka curry
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa, cukier do smaku
  • mielona papryka ostra lub inna pikantna przyprawa
  • Kwaśna śmietana 18%
  • grzanki

Cebulę kroimy w kostkę. Obrane i opłukane ziemniaki również kroimy w kostkę. Dynię obieramy. Za pomocą łyżki usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka z grubym dnem wlewamy około 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy na nim cebule. Następnie dodajemy ziemniaki i dynię i całość smażymy jeszcze kilka minut. Posypujemy curry. Zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie zupę miksujemy na krem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru, gałki muszkatołowej i ostrej papryki. Zupę podajemy z grzankami czosnkowymi, można też dodać kleks kwaśnej śmietany 18%