Pompadurki z brzoskwiniami ciasteczkowymi

Pompadurki z brzoskwiniami - pyszność z ciasta twarogowego
Pompadurki to pyszne ciastka z ciasta twarogowego oryginalnie nadziewanie śliwkami węgierkami. Z braku śliwek w zaprzyjaźnionym warzywniaku postanowiłam zaeksperymentować  i upiec pompadurki z brzoskwiniami ciasteczkowymi tzw. ufo.

Składniki na pompadurki
  • 250 g mąki
  • 250 g twarogu
  • 250 g margaryny
  • cukier waniliowy – opcjonalnie
  • 5 - 6 brzoskwiń ciasteczkowych
  • cukier puder do dekoracji

Twaróg zmielić w maszynce lub przetrzeć przez sito. Brzoskwinie umyć, pokroić na połówki i pozbawić pestek. Z mąki, białego sera i margaryny zarobić ciasto i rozwałkować je na grubość ok. 1 cm. Wykrawać kwadraty ok. 8 x 8 cm, tak aby zmieściła się tam połówka brzoskwini. Kwadraty zlepiać w sakiewki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 – 25 min. w temp. 220 st. C bez termoobiegu na złoty kolor. Ostatnie 3 – 4 minut można włączyć termoobieg aby pompadurki ładnie się zezłociły. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 
 



Komentarze

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinię