Pikle wielowarzywne

Marynowania ciąg dalszy... tym razem zrobiłam pikle o które prosiła córka. Przepis sprawdzony, bo od koleżanki Izy z jej bloga i zawsze wychodzi idealnie. Pikle są chrupiące, kwaśne, aromatyczne. Do jesiennych obiadów niezastąpione. 



Pikle wielowarzywne
  • kalafior
  • 1 papryka czerwona
  • 2  marchewki
  • brokuł
  • natki pietruszki
  • 1 cukinia
  • ząbki czosnku
zalewa:
  •  4 szkl. filtrowanej wody
  • 1 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 czubata łyżka soli
  • 1/2 szkl. cukru


Zagotować składniki na marynatę, odstawić do przestudzenia. Warzywa umyć, marchewkę obrać, pokroić na plasterki, paprykę pokroić na paski. Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki. Cukinie pokroić na plasterki. Czosnek obrać i na plasterki.
W garnku zagotować wodę, najpierw wrzucić marchewkę, gotować ok. 3 min., wyjąć, odcedzić, następnie dodać różyczki kalafiora, gotować 2 min., wyjąć. Na koniec obgotować brokuły przez 1 min., odcedzić. Warzywa ułożyć w słoiczkach razem z cukinia, czosnkiem i papryka i natka. Zalać marynatą. Zamknąć słoiki czystymi, suchymi nakrętkami. Włożyć do garnka wyłożonego na dnie ściereczką lub papierem, zalać wodą słoiki do 2/3 wysokości i pasteryzować je 15-20 min od momentu zagotowania się wody, jeśli są to słoiki ok 400-600 ml.



6 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger