sobota, 22 lipca 2017

Kruchy placek z jabłkami



Cudowny, prosty placek z jabłkami i cynamonem!
To chrupiące ciasto, owocowe nadzienie, karmelowe orzeszki.
Pasuje z dodatkiem kawy, lodów lub sosu toffi ;)

Składniki:
5 dużych jabłek
3 łyżki cukru
cynamon
1 łyżeczka skrobi

290 g mąki
150 g masła zimnego
1 żółtko
szczypta soli
łyżeczka cukru

dodatkowo
3 łyżki cukru
orzeszki

Przygotowanie:
Składniki na ciasto wrzuć do misy blendera.
Zmiksuj. Lekko wyrób.
Jest to najłatwiejszy sposób, ale można też zagnieść ciasto na stolnicy.
Schłódź przez 45 minut, dzięki czemu będzie można łatwiej je formować ponieważ masło nie będzie się kleiło.
Podziel ciasto na 2 części, jedną trochę mniejszą.
Rozwałkuj większy kawałek.
Nawiń na wałek i zsuń do formy do tarty o średnicy około 25 cm.
Ułóż, odetnij nadmiar. Podziurkuj widelcem spód ciasta.
Podpiecz około 12 minut w temperaturze 190 stopni.
Jabłka obierz, pokrój.
Przełóż do garnka, gotuj z cukrem i cynamonem do odparowania nadmiaru wody.
Wystudź.
Wymieszaj ze skrobią i przełóż na podpieczony spód.
Rozwałkuj mniejszą część ciasta, wykrój jakiś wzorek, żeby uciekał nadmiar pary.
Przełóż na jabłka, sklej brzegi.
Piecz w 190 stopniach do złoto brązowego zabarwienia :)
Podgrzej cukier na patelni, gdy stanie się płynny dodaj zmielone orzeszki.
Polej ciacho.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz