poniedziałek, 4 września 2017

Ciasteczka z pianek


Hej!
Przepis na te ciasteczka jest tak prosty, że nie do uwierzenia. Najdłuższy jest czas przeznaczony na schłodzenie.

Potrzebujemy:

  • ½ paczki dużych herbatników
  • 100 g masła
  • 1 paczka pianek
  • orzechy
  • rodzynki



Zaczynamy od podpieczenia orzechów włoskich. Herbatniki rozdrabniamy na drobne kawałki. Doskonale sprawdza się malakser, bo mamy wtedy drobny pył i większe kawałki herbatników. Masło topimy na patelni i dodajemy pianki, które muszą się rozpuścić. Jeśli kupicie pianki niebieskie otrzymacie ciastka w takim kolorze. Mieszamy masę piankową z pokruszonymi herbatnikami. Dodajemy rodzynki i orzechy. Dokładnie mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia. Teraz nadajemy kształt kwadratu, (zobaczcie na moim filmie) zawijamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy na kawałki. Smacznego.




2 komentarze: