24 sierpnia 2017

Pierogi z jagodami + Przepis na idealne ciasto pierogowe.

Pierogi! Nie znam chyba nikogo, kto by mnie lubił pierogów.
Pierogi w piątek, są tak popularne, jak rosół w niedziele i pomidorowa w poniedziałek!
Idealne ciasto na pierogi? Ma ładny kolor, jest sprężyste a po ugotowaniu -bardzo delikatne.
Gdy pierwszy raz zaprosiłam przyjaciółkę na pierogi, była bardzo zdziwiona, że pierogi mojego wykonania są, delikatne, że rozpływają się w ustach. Zapytała, jak robię ciasto. Jak to jak? Normalnie! I nie wyobrażam sobie robić go inaczej.
Dodajesz jajka do ciasta? To przestań! I czytaj dalej!


PIEROGI Z JAGODAMI! HIT KAŻDEGO LATA!





SKŁADNIKI NA OKOŁO 100 SZTUK.


Ciasto pierogowe:


  • Mąka pszenna - 1 kilogram + do podsypania. 
  • Mąka kukurydziana - 200 gram.
  • Olej - 120 mililitrów.
  • Ciepła woda - 600 ml.
  • Szczypta solo.

FARSZ:

  • Świeże borówki - 500- 700 gram.
  • Cukier kryształ - 3-5 łyżek.

    DODATKOWO:

    • Cukier - 1 łyżka.
    • Olej- 2 łyżeczki.






WYKONANIE:


Z podanych składników ciasta, wyrabiamy ciasto. Powinno być sprężyste. Borówki mieszamy z cukrem. Wałkujemy kawałek ciasta, ale nie za cienko, bo ciasto na pierogi z owocami, powinno być trochę grubsze. Wycinamy kółka, kładziemy około 5-6 borówek na jeden placek i kleimy pierogi.
Gotowe pierogi gotujemy w lekko słodkiej wodzie z dodatkiem oleju, około 5 minut od za kipnięcia.
Można podawać ze śmietanką czy posypane cukrem.







MOJA RADA: Jak prawidłowo studzić i przechowywać pierogi?
Ja, ugotowane pierogi wrzucam do miski z zimną wodą. Po 5 minutach odcedzam i odstawiam na kolejne 5-10 minut. Po tym czasie pierogi układam w plastikowym pudełku, przykrywam pokrywką i odstawiam do lodówki. Można jeszcze pierogi lekko natłuścić i dopiero wtedy chować do pudełka.
Zimna woda hartuje pierogi, a tłuszcz sprawia, że nie kleją  się do siebie.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...