Pierogi w piątek, są tak popularne, jak rosół w niedziele i pomidorowa w poniedziałek!
Idealne ciasto na pierogi? Ma ładny kolor, jest sprężyste a po ugotowaniu -bardzo delikatne.
Gdy pierwszy raz zaprosiłam przyjaciółkę na pierogi, była bardzo zdziwiona, że pierogi mojego wykonania są, delikatne, że rozpływają się w ustach. Zapytała, jak robię ciasto. Jak to jak? Normalnie! I nie wyobrażam sobie robić go inaczej.
Dodajesz jajka do ciasta? To przestań! I czytaj dalej!
PIEROGI Z JAGODAMI! HIT KAŻDEGO LATA!
SKŁADNIKI NA OKOŁO 100 SZTUK.
Ciasto pierogowe:
- Mąka pszenna - 1 kilogram + do podsypania.
- Mąka kukurydziana - 200 gram.
- Olej - 120 mililitrów.
- Ciepła woda - 600 ml.
- Szczypta solo.
FARSZ:
- Świeże borówki - 500- 700 gram.
- Cukier kryształ - 3-5 łyżek.
DODATKOWO:- Cukier - 1 łyżka.
- Olej- 2 łyżeczki.
WYKONANIE:
Z podanych składników ciasta, wyrabiamy ciasto. Powinno być sprężyste. Borówki mieszamy z cukrem. Wałkujemy kawałek ciasta, ale nie za cienko, bo ciasto na pierogi z owocami, powinno być trochę grubsze. Wycinamy kółka, kładziemy około 5-6 borówek na jeden placek i kleimy pierogi.
Gotowe pierogi gotujemy w lekko słodkiej wodzie z dodatkiem oleju, około 5 minut od za kipnięcia.
Można podawać ze śmietanką czy posypane cukrem.
MOJA RADA: Jak prawidłowo studzić i przechowywać pierogi?
Ja, ugotowane pierogi wrzucam do miski z zimną wodą. Po 5 minutach odcedzam i odstawiam na kolejne 5-10 minut. Po tym czasie pierogi układam w plastikowym pudełku, przykrywam pokrywką i odstawiam do lodówki. Można jeszcze pierogi lekko natłuścić i dopiero wtedy chować do pudełka.
Zimna woda hartuje pierogi, a tłuszcz sprawia, że nie kleją się do siebie.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz