2017/08/22

Makaron orzo z żółtą cukinią i czarnuszką

Czy słyszeliście kiedyś o makaronie orzo? To drobny makaron w kształcie ziarenek ryżu. Bardzo delikatny w smaku idealny do sałatek, ale nie tylko. Gotuje się nie dłużej niż kwadrans.  Z pewnością polubią go dzieci, zwłaszcza w zupach. 

Dzisiaj zrobiłam taki makaron na obiad. Podałam go z żółtą cukinią, dużą ilością posiekanej natki z pietruszki i czarnuszką. Nie zabrakło oczywiście czosnku, który musi tutaj być, koniecznie! Dla połączenia smaków dodałam olej rzepakowy, ale oczywiście można użyć dobrej jakości oliwy z oliwek. I tak oto powstał bardzo smaczny obiad, szkoda tylko, że zrobiłam go tak mało! Pora więc na powtórzenie tego wspaniałego dania! Viva la pasta!





Makaron orzo z żółtą cukinią i czarnuszką / 2 porcje

Składniki:
  • 1 żółta, mała cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g makaronu orzo, w kształcie ziarenek ryżu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 1/3 szklanki posiekanej natki z pietruszki
  • sól do smaku


Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • W tym czasie obieramy ząbki czosnku, kroimy na plasterki.
  • Z cukinii odcinamy końcówki, kroimy w kostkę.
  • Na oleju rzepakowym podsmażamy czosnek z cukinią.
  • Gdy cukinia będzie półtwarda, doprawiamy do smaku i gasimy płomień.
  • Ugotowany makaron dodajemy do czosnku z cukinią.
  • Dodajemy posiekaną natkę z pietruszki.
  • Mieszamy dokładnie i wykładamy na talerze.
  • Każdą porcję posypujemy czarnuszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz