Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę – to kolejna propozycja słoikowych zapasów zimowych :) Podane składniki wystarczą na ok. 7-8 słoików po 500ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.
Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na zimę – Składniki:
- 4 kg ogórków
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg papryki
- 0,5 kg marchwi
- 2 pęczki koperku (pozbawione grubych łodyżek)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 1 szklanka oleju
- 1 i 1/4 szklanki cukru (można wedle uznania zmniejszyć do 1 szklanki)
- 1 szklanka octu (można zmniejszyć do 3/4 szklanki, jeśli wolicie mniej kwaśne smaki)
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- kilka ziaren pieprzu (po 2 ziarenka do każdego słoika)
Sałatka z ogórków i papryki na słodko-kwaśno do słoików na – Wykonanie:
- Ogórki umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, cebulę w piórka (lub ogórki, paprykę i cebulę zetrzeć w plasterki na szatkownicy), a marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
- Koperek drobno posiekać (wcześniej usunąć większe łodyżki).
- Ogórki i cebulę wrzucić do jednej miski, zasypać solą i odstawić na ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie z ogórków i cebuli odlać powstały sok. Dodać wcześniej startą marchewkę i paprykę, wymieszać. Następnie dodać cukier, olej, ocet, drobno posiekany czosnek (wcześniej obrany), posiekany koperek oraz 1 płaską łyżeczkę pieprzu czarnego mielonego, ponownie wymieszać całość. Odstawić sałatkę na kilka godzin (u mnie na całą noc).
- Przygotować słoiki. Do każdego słoika wsypać po 2 ziarenka pieprzu.
- Sałatkę przełożyć do słoików (u mnie 8 słoików po 500ml każdy), przelać ‘soki’, które pozostały w misce po sałatce. Zakręcić szczelnie słoiki i zapasteryzować (gotować w kąpieli wodnej przez ok. 15 minut). Następnie wyciągnąć słoiki z garnka (nie za nakrętki, by się nie rozszczelniły) i poukładać je na desce do góry dnem, przykryć ściereczką lub ręcznikiem i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego!
Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę.
Zrobiona ,gotowa w sloiczkach czeka na “zimę”pyszna polecam.
Przepis extra.
Witam a czy może byc inna sól?
Smak – extra, wygląd – super, trwałość – wyjątkowa, zadowolenie – bez granic !!!!
A CO Z WODĄ DO ZALEWY? NIE DODAJEMY?
Bez dodatkowej wody :) Tylko te soki, które puściły warzywa.
U mnie w kuchni wielka micha a w niej od godziny leżakuje druga tura sałatki. Tym razem wszystkie warzywa w większej ilości, proporcje w miarę zachowane. Papryka czerwona, żółta i pomarańczowa, marchew szatkowana w plasterki i słupki – nie mogłam się zdecydować na kształt. Do warzyw dodałam zimną zalewę z cukru, octu i oleju, którą wzbogaciłam nieco solą, mielony na świeżo pieprz i siekany czosnek też wpadły do michy. Moi wszystkożercy i ja, po degustacji pierwszej tury zdecydowaliśmy o delikatnym dosoleniu tury drugiej i liczę, że to nie zaszkodzi :):):)
SłodkaBabeczko, jeszcze raz dzięki za udostępnienie przepisu :):):)
Super :)) Cieszę się, że przepis przypadł Wam do gustu i dziękuję za tak długi komentarz ;* Serdecznie pozdrawiam ;*
Moja pierwsza sałatka z tego przepisu właśnie się przegryza i dam jej na to 4 godziny. Marchewkę mam w plasterkach, papryki trochę więcej, ciut więcej pieprzu ale chyba nie trzeba stosować aptekarskiej dokładności. Już ją pokochałam i bardzo dziękuję za udostępnienie przepisu :):):)
Nie trzeba aptekarskich dokładności :) Można dostosować pod swoje gusta smakowe :)) Pozdrawiam :)
Witam. Czy sałatka po pasteryzacji pozostaje chrupka czy mocno mięknie??
Trochę mięknie.
Właśnie ją robię, leży sobie w misce i czeka.. Pachnie przecudnie! Mąż spróbował już teraz na surowo i stwierdził że już teraz jest pyszna obym miała co do słoików wkładać, bo co chwilę biega zamieszać i podjada.. Świetny przepis!
Cieszę się bardzo, że tak Wam smakuje ;) i zachęcam do wypróbowania jeszcze innych przetworów z bloga ;)
A moze byc normalna all
Czy można dać ocet jabłkowy?
Z racji tego że ogorki otrzymalam wieczorem a kolejnego dnia mialam wyjazd więc mocno skrocilam czas przygotowania. Ogórków nie obieralam tylko starannie umylam. Wszystkie warzywa pokroiłam elektryczną szatkownicą. Ogórki z cebula w soli lezaly ok pół godziny a wszystko razem jakieś 45 min.pasteryzowalam zgodnie z przepisem. Salatka na surowo jest przepyszna mimo że tak krótko stala. Ten przepis zagości u mnie na stałe.
Cieszę się bardzo, że smakuje :)) i dzięki za obszerny komentarz :)
Witam
Czy”soki”z ogórków i cebuli zużywamy czy tylko te”soki” z całej sałatki dodajemy do słoików?prosze o odpowiedz bo dzis robię i nie rozumiem przepisu…
Bez solanki z ogórków i cebuli ;)
Witam, ocet 10%?
Pozdrawiam.
tak :)
Mam pytanie. Ocet 10%? W wielu przepisach jest stosowany ocet 6%.
A co jeśli zabraknie mi zalewy? Wydaje mi się, że jest jej bardzo malo
Wtedy trzeba dorobić :) w tych samych proporcjach :) ale jeśli użyje Pani takich samych objętościowo słoików jak ja, to zalewy nie powinno zabraknąć.
Do słoików wlewa się tylko te soki z ogórków, cebuli, marchwi i “zalewy” czy również ten pierwszy sok odlany z samych ogórków z cebulą?
Zrobiłam dzisiaj. już surowa mi smakowała,marchew poszatkowałam w cienkie plasterki, wydaje mi się,ze wyglaada ładniej.
No właśnie na przyszły raz chyba też zrobię marchewkę w plasterkach :) żeby ładniej wyglądało :) Dziękuję za sugestię :)
Może i wygląda ładniej, ale jest twardsza niż inne składniki i czuć to w sałatce.
Co to znaczy zapasteryzowac? Po chju pzepis nie wiem o co chodzi…
Tak jak jest napisane w wykonaniu… zapasteryzować, czyli zakręcone słoiki, w których jest sałatka należy włożyć do garnka z wodą i gotować przez ok. 15 minut ;)
W notce napisane “gotować w kąpieli wodnej przez ok. 15 minut”
Do niektórych osób nie można używać tak górnolotnych określeń jak kąpiel wodna, bo myli im się z roztapianiem czekolandy w misce nad garnkiem. Jeszcze wleją wode, przykryją miską, położą na to słoik i tak zrobią :-)
Znajdują przepis w google,a już dalej, jeśli czegoś nie wiedzą, nie sprawdzą dokładnie w taki sam sposob jak znaleźli przepis-co znaczy pasteryzacja, albo już w ogóle, zmysł podstawowy: robisz w lecie…. na zimę.
Jedzenie psuje się po kilku dniach w lodówce, więc jakoś trzeba zakonserwować. Kij, w biedrze słoik obiadowy za 3 zeta, z połową tablicy mendelejewa, ale dobre :-)
A merytorycznie do autorki, bardzo mi się spodobał przepis, znalazłem go dzisiaj, będę działać. Dziękuję
OK :) Będę mieć na uwadze, żeby komuś do głowy nie przyszło kąpanie słoików w misce nad garnkiem :D
Pozdrawiam!
Najlepsza sałatka pod słońcem!!Zdecydowany mój faworyt dziękuję za przepis! Więcej takich proszę!!!
po jakim czasie sałatka najlepsza jest do zjedzenia?:)
Po kilku dniach można już próbować, ale najlepiej po tygodniu :)
u mnie w domu nazywamy tą sałatkę “szwedzką” :) uwielbia ją cała rodzina, najlepsza sałatka na świecie :)
U nas szwedzka to taka: http://kulinarneprzeboje.pl/2017/08/18/salatka-szwedzka-z-ogorkow-do-sloikow-na-zime/
superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Moja ulubiona sałatka na zimę! Ja robię odrobinę inaczej (nie dodaję kopru) a czosnek przeciskam przez praskę ;) wszystkie składniki mieszam od razu (tak jest szybciej) i zostawiam na 4 godz. dłużej chyba nie ma sensu. Tak czy inaczej sałatka jest suuuper – u mnie wszyscy ją uwielbiają!!!
też tak uważam,choć w domu babcia i mama,czekały do następnego dnia,zrobiłem eksperyment,część czekała do następnego dnia,ta co po czterech pięciu godzinach jest lepsza,bardziej “krucha” może mnie się to tak wydaje?