GioLion - ciasto lion na biszkopcie

by - sierpnia 20, 2017




Przepisów na lion czy biały lion jest bardzo wiele. Wybrałam jeden z przepisów na białego liona, jednak bez białej czekolady, której nie ufam ("w naturze" nie występuje biała czekolada). Ciasto z serii "Idź pograć, bo się będzie chłodzić". Proponuję biszkopt zrobić dzień wcześniej, a masę i układanie zostawić sobie na kolejny :)

Składniki na biszkopt: 
  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka mąki tortowej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • szczypta soli 
Składniki na masę: 
  • 2 jajka
  • 1l mleka
  • 3 łyżki maki pszennej 
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 200 g miękkiego masła 
  • szczypta soli 
  • opakowanie budyniu
Składniki na poncz: 
  • 100ml wody 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka cukru 
Dodatkowo:
  • puszka masy kajmakowej 
  • 50 g ryżu preparowanego 

Zaczynamy od biszkoptu. Wsypać cukier do miseczki, wbić jajka i zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę, cztery łyżki zimnej wody i delikatnie wymieszać, a potem jeszcze chwilę zmiksować. Potem wlać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 15 minut w temp. 160 stopni na termoobiegu do suchego patyczka. Potem wystudzić ;) 

Stworzenie masy na liona zaczynamy od zmieszania jajek, cukru, budyniu i mąki ze szklanką mleka. Pozostałe mleko gotujemy.  W trakcie gotowania, wlewamy do mleka mieszankę i ciągle mieszając, doprowadzamy do wrzenia, aż masa zgęstnieje. Tak przygotowaną bazę przykrywamy i studzimy. 
W między czasie miękkie masło utrzeć na puch i wymieszać z masą. Na koniec dodać sok z cytryny i zmiksować. Masę kajmakową wymieszać z ryżem preparowanym. Można w garnku lekko podgrzać masę wraz z ryżem, aby lepiej się złączyła. 

Składanie ciasta jest najbardziej pasjonujące. Biszkopt kroimy na pół i nasączamy ponczem, następnie rozsmarowujemy masą kajmakową. Na niej ląduje 2/3 bazy budyniowej. Przykrywamy biszkoptem i rozsmarowujemy resztę budyniu. Na wierzch ścieramy troszkę czekolady. 

Ciasto leci do lodówki co najmniej na 2 godziny.  

Bon Appétit :)

You May Also Like

1 komentarze