Ta zupa z pieczonymi pomidorami jest
100 razy bardziej pomidorowa niż .. pomidorowa :) Dodatek innych warzyw,
ciecierzycy lub soczewicy, czosnku i całej masy świeżych ziół nadaje
jej całkowicie nowego smaku. Zupa, a może bardziej adekwatnie - krem z
pieczonych pomidorów czy jak nazwał ją mój brat - Diabelska Pomidorowa -
jest bardzo wyrazista, w mojej wersji także mocno pikantna, dlatego
najlepiej smakuje podawana z jogurtem naturalnym, tartym serem żółtym i
chrupiącymi grzankami... lub bardziej klasycznie - z jogurtem i ryżem.
Osobiście zdecydowanie wybrałabym pierwszą opcję, ale zabrakło mi
sera... Zupa idealna na lato, w sezonie na pomidory wręcz obowiązkowa do
przetestowania! Pomidory są bardzo dietetyczne i bogate w całą masę
witamin. Ponadto to źródło litu. Właśnie kończę studia m.in., -
psychologię zdrowia i kliniczną. Na wykładzie z psychiatrii oznajmiono
nam, że 90% z nas będzie mieć depresję więc.. "jedzcie pomidory!!!".
Lit ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i nastrój.
A taka zupa to prawdziwa bomba litu!
- 2 kg pomidorów
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- 1 niewielki por
- 1 łyżka jarzynki
- 3 ziela angielskie
- 3 ziarenka pieprzu
- 5 - 6 ząbków czosnku
- sól
- przyprawa papryka ostra / chilli (lub słodka)
- garść świeżych liści: lubczyku, oregano, natki pietruszki (opcjonalnie koperek)
- 1 puszka ciecierzycy lub soczewicy
- jogurt naturalny
lub
+ tarty ser żółty (gouda, edamski, morski) lub ser pleśniowy, grzanki
Marchewki, pietruszki, selera i pora umyć, obrać i włożyć do garnka. Zalać wodą - do dużego garnka. Dodać ziarenka pieprzu i ziela, jarzynkę i gotować aż warzywa zmiękną. Odcedzić. Bulion i warzywa zostawić. Z pomidorów usunąć gniazda / szypułki. Przekroić je w poprzek na pół. Żaroodporne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać w nim pomidory, lekko posolić, posypać papryką, ułożyć na nich rozgniecione ząbki czosnku i piec w temperaturze 225* przez około 30 minut, aż będą przypieczone z wierzchu. W misie blendera umieścić marchewki, 2 pietruszki, 1/2 puszki odsączonej ciecierzycy lub soczewicy, upieczone pomidory i czosnek. Zmielić wszystko na puree. Dodać do bulionu. Dodać pozostałą ciecierzycę (soczewicę), świeże liście lubczyku, natki, oregano, ewentualnie jeszcze doprawić solą, czosnkiem, pieprzem lub ostrą papryką. Gotować przez 10 minut. Podawać z jogurtem i ulubionymi dodatkami.
wpraszam się na duuzy talerz :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i zapraszam :) Oferuję nawet dokładkę!
UsuńPyszna i dietetyczna a ile potasu ! Bardzo łatwa w przygotowaniu. W mojej wersji tez diabelnie pomidorowa
OdpowiedzUsuńPotwierdzam. Bardzo dobra, wyrazista, szybko znika z garnka :-)
OdpowiedzUsuńAmore pomidore ♡
OdpowiedzUsuń