2017/08/05

Kukurydza gotowana z ziołowym masełkiem

Lubię delektować się smakiem lata. Tak dawno nie jadłam świeżej kukurydzy, a chyba po raz pierwszy dzisiaj zjadłam gotowaną. Pamiętam, jak jeździliśmy na kolonie, królowała taka smażona na oleju, do dzisiaj pamiętam ten zapach, pozostaje w pamięci na całe życie. Nigdy nie próbowałam tej na oleju, ale gotowana smakuje bardzo dobrze, co więcej zyskuje na kolorze. 

Oczywiście kukurydza świeża w kolbach, sama w smaku, nawet z solą, jest nieco nudna. Postanowiłam przygotować więc proste masełko ziołowe. Masełko zmieszałam z posiekanym czosnkiem, wędzona słodką papryką w proszku, suszonym oregano. Takim pysznym  i aromatycznym dodatkiem posmarowałam ugotowaną kolbę kukurydzy, posypałam jeszcze czarnuszką. Bardzo dobry dodatek, polecam z całego serca! Idealny na grilla!





Kukurydza gotowana z ziołowym masełkiem / 1 porcja

Składniki:
  • 1 kolba świeżej kukurydzy
  • 2 łyzki masła solonego
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki plud do posypania
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki czarnuszki do posypania

Przygotowanie:
  • Z kukurydzy usuwamy liście.
  • Kukurydzę dzielimy na trzy kawałki.
  • Wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy 10 minut.
  • Masło przekładamy do miseczki.
  • Czosnek obieramy i siekamy, przekładamy do masła.
  • Dodajemy słodką i wędzoną paprykę oraz suszone oregano.
  • Mieszamy dokładnie.
  • Ugotowaną kukurydzę przekładamy na talerz.
  • Smarujemy smakowym masełkiem i posypujemy czarnuszką i wędzoną papryką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz