Sezon na kurki w pełni, więc trzeba z tego korzystać! Te aromatyczne grzyby to czyste złoto w każdej polskiej kuchni, oczywiście nie bez przyczyny. Są idealnym dopełnieniem letnich dań, nadając im świetny smak i ożywiając talerz swoim pięknym kolorem. Dziś mam dla Was przepis na świeżutkie kurki w pysznym sosie śmietanowym, a to wszystko w klasycznych naleśnikach. Spróbujcie koniecznie! 😉
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody najlepiej gazowanej
- 500 g kurek
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 150 ml śmietanki 30%
- sól pieprz
- masło olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Przygotowujemy naleśniki. Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy jajka, mleko, wodę oraz szczyptę soli. Miksujemy na gładkie ciasto. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oleju. Odstawiamy na bok.
- Kurki oczyszczamy i (opcjonalnie) kroimy na pół. Szalotkę kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy kurki, szczyptę soli, tymianek i odrobinę masła. Całość smażymy jeszcze 3-4 minuty i dodajemy śmietankę oraz doprawiamy pieprzem. Gotujemy wszystko do zgęstnienia sosu.
- Wcześniej usmażone naleśniki napełniamy ciepłym farszem i składamy wedle uznania. Napełnione naleśniki można jeszcze raz umieścić na patelni, by wszystko razem podgrzać. Gotowe!