Obiady Przepisy

Zapiekanka makaronowa z cukinią

Bardzo lubię połączenie makaronu i zapiekanego sera. Zwłaszcza kiedy w grę wchodzi aromatyczny sos i sporo ziół. W tym przepisie znajdziecie również mięso mielone i warzywa, a całość tworzy smaczny i pożywny posiłek. W sam raz na rodzinny obiad. Sprawdźcie sami! 😉

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 300 g mięsa mielonego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól pieprz
  • olej i masło

Sposób wykonania:

  • Makaron gotujemy al dente. Cebulkę i czosnek podsmażamy na odrobinie oleju i masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso, doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich. Smażymy kilka minut, a gdy mięso będzie gotowe przekładamy wszystko do miseczki.
  • Na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i suszone pomidory. Smażymy, aż warzywa lekko zmiękną, dodajemy mięso i dolewamy wodę. Wszystko razem dusimy kilka minut, następnie dolewamy przecier i doprawiamy pozostałymi ziołami prowansalskimi solą i pieprzem. Gotujemy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu.
  • Do wysmarowanej masłem formy wkładamy połowę makaronu, zalewamy połową sosu miesno-warzywnego i posypujemy połową mozzarelli i tartego sera. Czynność powtarzamy, następnie wkładamy formę do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut. Gotowe!
Drukuj przepis

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis