2017/07/20

Spaghetti z pomidorem i cukinią w natce pietruszki

Makarony kocham ponad życie. Staram się, aby były dobrej jakości, dlatego od lat jestem wierna mojej ulubionej włoskie marce. Piękna pogoda w Polsce sprawia, że przygotowuję dania inspirowane Włochami. Podobnie jak Włosi lubię gotować dania proste, z najlepszych składników. Gotuję zawsze z miłością. Moja wymarzona wycieczka do Florencji wciąż czeka, na liście najskrytszych do spełnienia marzeń. Wierzę, że któregoś dnia pojawię się tam, niespodziewanie. Bardzo wierzę w siłę marzeń, ufam bowiem, że prędzej czy później marzenia spełniają się!

Dzisiejszy makaron to kwintesencja lata. Jeden z najszybszych sosów, bo przygotowany tylko ze świeżych warzyw, które nie były poddawane obróbce cieplnej. Bardzo soczyste i słodkie pomidory, chrupiąca cukinia, soczysta i zdrowa natka z pietruszki z posiekanym czosnkiem i moja ulubiona czarnuszka, całość skropiona najlepszą oliwą jaką tylko mogłam kupić. Do tego makaron al dente i danie gotowe! Gwarantuję, że zakochacie się w tej kompozycji od pierwszego spróbowania. Nie oszczędzajcie kupując pomidory i pozostałe warzywa, smak jest najważniejszy!





Spaghetti z pomidorem, cukinią w natce pietruszki / 1 porcja

Składniki:
  • 1 porcja makaronu spaghetti
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/3 małej cukinii
  • 4 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Pomidora i cukinię myjemy.
  • Osuszamy.
  • Warzywa kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
  • Obrany czosnek siekamy.
  • Dodajemy do cukinii z pomidorem.
  • Wszystkie warzywa w misce mieszamy z posiekanym czosnkiem, oliwą z oliwek, suszonymi ziołami, natką z pietruszki i czarnuszką.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Ugotowany makaron odcedzamy.
  • Warzywa mieszamy starannie z makaronem.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Aby nadać jeszcze więcej świeżości potrawie, warto dodać startą skórkę z cytryny.
  • Świetnie sprawdzi się mozzarella, najlepiej z mleka bawolego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz