Zupa krem z cukinii
Na działce ostatnio cukiniowy zawrót głowy. Kolejna dostawa cukinii wprosiła się bezczelnie do obiadu. Tym razem w postaci zupy krem. Towarzystwa dotrzymują jej chrupiące grzanki:)
Składniki:
3 średnie cukinie
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
3 małe ziemniaki
masło
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek drobno kroimy.Cukinie kroimy w kostkę ( jeżeli jest duża i bardziej dojrzała to usuwamy gniazda nasienne).
2. Cebulę wraz z czosnkiem wrzucamy do garnka na rozgrzane masło. Dusimy do momentu zeszklenia. Dodajemy cukinie. Podduszamy, aż cukinia delikatnie zmięknie.
3. Dodajemy bulion warzywny i pokrojone w kostkę ziemniaki. Solimy.
4. Po ugotowaniu blendujemy na jednolitą masę. ( Jeśli chcecie możecie jeszcze przetrzeć przez sitko). Doprawiamy jeszcze do smaku i gotowe:)
Ja podałam z grzankami. Jeśli chcecie możecie podać z groszkiem ptysiowym i z keksem śmietany.
Jeśli zupa wyjdzie za gęsta to dodajcie jeszcze trochę bulionu.
Hasta Luego:)
Składniki:
3 średnie cukinie
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
3 małe ziemniaki
masło
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek drobno kroimy.Cukinie kroimy w kostkę ( jeżeli jest duża i bardziej dojrzała to usuwamy gniazda nasienne).
2. Cebulę wraz z czosnkiem wrzucamy do garnka na rozgrzane masło. Dusimy do momentu zeszklenia. Dodajemy cukinie. Podduszamy, aż cukinia delikatnie zmięknie.
3. Dodajemy bulion warzywny i pokrojone w kostkę ziemniaki. Solimy.
4. Po ugotowaniu blendujemy na jednolitą masę. ( Jeśli chcecie możecie jeszcze przetrzeć przez sitko). Doprawiamy jeszcze do smaku i gotowe:)
Ja podałam z grzankami. Jeśli chcecie możecie podać z groszkiem ptysiowym i z keksem śmietany.
Jeśli zupa wyjdzie za gęsta to dodajcie jeszcze trochę bulionu.
Hasta Luego:)
wyszło pysznie! :)
OdpowiedzUsuń