Owocowa chmurka


     Owocowa chmurka, to czterowarstwowe ciasto na kruchym cieście z delikatnym kremem i lekką pianką bezową.
Pomiędzy kruchym ciastem, a kremem z bitej śmietany jest warstwa galaretki z zatopionymi owocami. Zrobienie tego ciasta jest dość czasochłonne, bo musimy oddzielnie przygotować cztery warstwy. Warstwa galaretki z owocami, wśród których jest kwaśna czarna porzeczka ciekawie smakuje w połączeniu ze słodką bezą.
Przepis na podstawie "Malinowej chmurki" z mojewypieki.com.

SKŁADNIKI

kruche ciasto
  • 3 żółtka
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 30 g cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
galaretka z owocami
  • 500 g owoców (np. truskawek, malin, czarnej porzeczki)
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 4 szklanki wrzątku
krem
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
beza
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków migdałów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Kruche ciasto
Wszystkie składniki na kruche ciasto krótko  zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
Ciastem wyklejamy cienko dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 30 minut.

Wkładamy formę z kruchym ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190ºC.

  • Galaretka z owocami
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Kiedy galaretka ostygnie zalewamy nią owoce i mieszamy.
Galaretkę z owocami umieszczamy w lodówce, aby lekko stężała, po czym wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki.

  • Krem
Składniki na krem powinny być mocno schłodzone. Śmietanę miksujemy na sztywno przez kilka minut. W trakcie miksowania dodajemy ser mascarpone i cukier.
Krem równomiernie rozprowadzamy na galaretce.

  • Beza
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dosypujemy cukier cały czas miksując. Mąkę ziemniaczaną dodajemy kiedy piana stanie się gęsta, błyszcząca, a cukier będzie słabo wyczuwalny.
Na blachę z piekarnika kładziemy papier do pieczenia. Odrysowujemy dno formy użytej do pieczenia ciasta i pokrywamy obrysowane miejsce równomiernie ubitą pianą. Masę bezową posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy w temperaturze 130-140ºC przez około 1 godzinę.
Kiedy beza ostygnie delikatnie odklejamy ją od papieru i układamy na kremie lekko dociskając. Wierzch ciasta możemy delikatnie polać miodem.
Gotowe ciasto przed podaniem dobrze jest jeszcze raz włożyć na kilka godzin do lodówki.



Komentarze

Popularne posty