Delikatne budyniowe placuszki

Delikatne budyniowe placuszki (1)Dziś zapraszam Was na pyszne, delikatne budyniowe placuszki, które dosłownie rozpływają się w ustach. Swoją porcję podałam z sosem czekoladowym i chipsami kokosowymi. Wyszło… przepysznie 🙂 Ale oczywiście możecie użyć dowolne dodatki, polecam w szczególności świeżo owoce np. maliny. Spróbujcie. Miłego dnia moi drodzy 🙂

Delikatne budyniowe placuszki (2)

Składniki: (na 1 porcję –

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżka budyniu (proszek) – użyłam śmietankowego od Cykoria
  • 2 łyżki mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – użyłam Cykoria
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • ulubione dodatki: u mnie sos czekoladowy i chipsy kokosa, polecam też wersję ze świeżymi malinami

Przygotowanie:

Do miseczki przekładamy 3 łyżki naturalnego jogurtu, dodajemy płaską łyżkę budyniu śmietankowego (proszek), 2 łyżki mąki tortowej, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko łyżką do uzyskania gładkiej masy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na małym ogniu (placuszki powinny smażyć się naprawdę powoli, 1 łyżka = 1 placuszek). Należy je ostrożnie obracać na drugą stroną np. przy użyciu łopatki (placuszki są delikatne). Podajemy z ulubionymi dodatkami lub same.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz