lipca 12, 2017

PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA


PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA!


Jestem zodiakalny Lwem, jak każdy urodzony w lecie, kocham tą porę roku! Wręcz uwielbiam! Za kolory tętniące życiem i dodające energii, budzące w Nas chęci. Za aromaty, które o tej porze roku, są niepowtarzalne i wyjątkowe. Ranki i rosa na trawie w letni lipcowy dzień, pachnie niesamowicie, jest w tym coś magicznego. Świeżo zebrane w ogrodzie porzeczki, mogę jeść prosto z krzaka, rosa rankiem zrobiła im przecież prysznic. Wiśnie na drzewach nadęte i pełne od nadmiaru soku, jakie w sobie skrywają. Lubię te cierpkie smaki lata, być może dookoła jest tak sielsko, że odrobina tej cierpkości człowiekowi do równowagi potrzebna? Nie wiem, ale mój smak to zdecydowanie słodko-kwaśny. A kiedy palce czerwono- wiśniowe od drylowania wiśni i usta fioletowe od jedzenia jagód, to człowiekowi samoistnie na buzi banan, taki od ucha do ucha się pojawia. To, jakby to można było zaprzepaścić i nie skorzystać z tej dobroci? No jak? Korzystam ile się da! Obdarowuję tym latem bliskich i siebie, całe serce wkładając w jedyne w swoim rodzaju puchate słodkości.


PRZEPIS NA PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA


SKŁADNIKI:

- 450 g mąki pszennej tortowej
- 70 g mąki pszennej typ 480
- 2 jajka ekologiczne
- 3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2% tłuszczu
- 1 laska wanilii
- 120 g masła
- 1/3 szklanki cukru Diamant
-1/2 opakowania drożdży świeżych

dodatkowo: 
2 łyżki cukru zmielonego na cukier puder i 1 jajko do posmarowania bułeczek

NADZIENIE:

- 1/2 szklanki wydrylowanych wiśni
- 1/2 szklanki porzeczki czerwonej i białej
- 1/3 szklanki jagód
- 1 łyżka cukru



WYKONANIE:

1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże.
2. Mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie na mleko z drożdżami i wlej w dołeczek. Wymieszaj z częścią mąki na gęstą papkę. Odstaw na 20 minut. (rozczyn)
3. Cukier wymieszaj z ziarenkami z laski wanilii.
4. Masło stop w rondelku.
5. Jaja utrzyj trzepaczką z cukrem.
6. Do miski z wyrośniętym rozczynem, dodaj jaja i zacznij zagniatać ciasto, dodaj stopione ciepłe masło (nie gorące!), wyrabiaj energicznie ciasto. Ciasto powinno być wyrabiane nie krócej niż 15- 20 min. Im dłużej tym lepiej. Ciasto odstaw na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki od 8 do 12 części.
Z każdej w dłoniach tworzymy kulkę, którą rozpłaszczamy na okrąg. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Środek bułeczki- miejsce na owoce, obciążam np. spodem od kieliszka. Czekam 15 minut aż ciasto podrośnie. W powstałe wgłębienie po kieliszku, układam wymieszane z cukrem owoce letnie. 
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu będą miały piękny złoty kolor.
Wstawiam do pieca na 35 minut. Temp 165 stopni C.
Pieczenie: dół piekarnika i termoobieg. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Bułeczki studzimy i posypujmy odrobiną cukru pudru.







Najlepsze słodkości latem, puszyste, słodko- kwaśne, niezastąpione w swojej postaci!
To zdecydowanie mój smak lata ;-)
Polecam Wam z całego serducha!

Zerknijcie też tutaj:



Trzymajcie mocno kciuki za te piękności, bo walczą w konkursie:



Cukier z głową


Cudownego dnia pełnego słońca i letnich smaków!


1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI