Wszystkie posty spełniające kryteria zapytania pierogi, posortowane według trafności. Sortuj według daty Pokaż wszystkie posty
Wszystkie posty spełniające kryteria zapytania pierogi, posortowane według trafności. Sortuj według daty Pokaż wszystkie posty

8/02/2016

Pierogi z jagodami

13
Pierogi z jagodami
Kocham pierogi. Uwielbiam pierogi na słodko, kocham też te z wytrawnym nadzieniem. Uwielbiam to danie ze względu na różnorodność sposobu ich przygotowania. W moim rodzinnym domu bardzo często robiło się pierogi wręcz w hurtowych ilościach. Miał być obiad zawsze na dwa dni, starczyło na jeden. Jeśli chodzi o pierogi z jagodami, to spotkałam się z różnymi metodami przygotowywania nadzienia. Jedni dają same jagody, drudzy dodają np. mąkę ziemniaczaną. Ja postanowiłam wypróbować nadzienie z kiślem. Fajnie związał sok z jagód i nadał jagodom ciekawego smaku.

3/02/2016

Pierożki meksykańskie

Pierożki meksykańskie
Bardzo fajny pomysł na imprezową przekąskę. Pierwszy raz robiłam pierogi, gdzie ciasto pierogowe ma w sobie ziemniaki. Ciasto jest dzięki nim bardzo delikatne. Jako, że bardzo lubię połączenie mięsa ze słodkim, to w nadzieniu nie zabrakło rodzynek. W smażonych pierogach najbardziej podoba mi się to, że nie muszę uważać na ich dokładne zlepianie. Dzięki temu, że pierogi są smażone a nie gotowane to nadzienie nie wypływa. Polecam gorąco.


Składniki:

ciasto

  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 40 dag mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
farsz:

  • 50 dag mielonego mięsa
  • 1 duża cebula
  • 4 pomidory
  • 2 garście rodzynek
  • 3 ząbki czosnku
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 szczypty chilli
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
ponadto

  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy do miękkości. Studzimy.Rodzynki sparzamy. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Cebulę kroimy kostkę. Szklimy na patelni. Dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy wodą (ok. 0,5l.). Gdy mięso przestanie być surowe dodajemy rodzynki, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę smażymy żeby smaki się przegryzły. Ziemniaki ugniatamy za pomocą tłuczka. Do masy ziemniaczanej dodajemy olej, jajka i sól. Wyrabiamy masę. Ciasto wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy jak pierogi. Smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podajemy na ciepło

źródło: przepis własny

Ilość porcji: ok. 30 szt.
Czas przygotowania: 1,30h
Koszt przygotowania: ok. 25 zł

3/19/2014

Pierożki z patelni

Pierożki z patelni

Składniki:
2 szklanki mąki,
4 łyżki masła,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
łyżeczka kurkumy,
kilka łyżek ciepłej wody,
2 duże ziemniaki,
pół puszki groszku konserwowego,
3 ząbki czosnku,
łyżka przyprawy garam masala,
tłuszcz do smażenia.
Sos „Tysiąca wysp”
3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka soku z cytryny, łyżka soku z pomarańczy, sól, szczypta pieprzu cayenne;
Sos majonezowy
3 łyżki śmietany, 3 łyżki musztardy sarepskiej, 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu, 1,5 łyżeczki curry.
Sposób wykonania: Mąkę, masło, proszek do pieczenia, sól i kurkumę mieszamy w jednym naczyniu. Dodając stopniowo wodę zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wycinamy za pomocą szklanki kółka jak na pierogi. Ziemniaki gotujemy. Ugniatamy je widelcem. Dodajemy w ten sam sposób pognieciony groszek. Do masy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę garam masala. Nadzienie nakładamy na krążki ciasta, które zlepiamy jak pierogi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wykładamy na papierowe ręczniki aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Składniki sosów mieszamy w osobnych naczyniach. Pierożki podajemy razem z sosami.

12/22/2017

Pierożki świąteczne

Pierożki świąteczne
Mięsny dodatek do świątecznego barszczu. Pierożki z pysznym nadzieniem, które dla odmiany są smażone a nie gotowane. Przepyszne!

12/29/2015

Świąteczne pierożki

Świąteczne pierożki
Składniki:
ciasto:

  • 75 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
farsz: 
  • 50 dag mielonego
  • 1 duża cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
ponadto:
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (najlepiej przez noc). Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Do mielonego dodajemy namoczoną w wodzie bułkę, jajko i cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość wrzucamy na patelnię, dodajemy grzyby i smażymy do czasu aż mięso straci smak surowizny. Miksujemy za pomocą blendera. Mąkę, jajka wkładamy do miski. Dosypujemy sól. Dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy ciasto na pierogi. Cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. 

źródło: przepis własny

Ilość porcji: ok. 45 pierożków
Czas wykonania: 1 h
Koszt wykonania: ok. 15 zł

12/14/2016

Świąteczne pierogi z wędzoną kiełbasą

Świąteczne pierogi z wędzoną kiełbasą
Mam dosyć krokietów z kapustą i pieczarkami. Mam dosyć pierogów z kapustą i grzybami. Uwielbiam mięso. Po bezmięsnej  wigilii czekam tylko na okazję by zasiąść do świątecznego stołu z kubkiem gorącego barszczu w jednej ręce i pasztecikiem (koniecznie mięsnym w drugiej. Nadzienie zrobione z wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek wyszło przepyszne. Jest bardzo aromatyczne i zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. Jest to ciekawa alternatywa dla osób, które chcą trochę odbiec od tradycyjnych przepisów i zaserwować nieco odmienne menu (oczywiście w granicach rozsądku).

11/03/2014

Maślankowe pierogi z szarlotkowym nadzieniem

Maślankowe pierogi z szarlotkowym nadzieniem

Składniki:
Ciasto na ok. 30 pierogów:
* 1,5 szklanki maślanki
* 3 szklanki mąki
* szczypta soli
Farsz:
* 2 duże jabłka
* 2 garście rodzynek
* sok z połowy cytryny
* płaska łyżka cynamonu
* 1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko bo ciasto jest bardzo delikatne). Za pomocą szklanki wyciąć kółka. Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki sparzyć. Do jabłek dodajemy rodzynki, cynamon, cukier waniliowy. Tak przygotowany farsz wykładamy na krążki ciasta. Zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minut od momentu wypłynięcia. Dobrze smakują polane roztopionym masłem z cukrem, lub polane kwaśną śmietaną i posypane cynamonem.
Źródło: przepis własny
Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger