2017/07/05

Makaron soba z pak choi i fasolką szparagową

Od niedawna jestem wielką fanką makaronu gryczanego o nazwie soba. Szybko się gotuje, bo tylko 4 minuty, jest niedrogi i bardzo zdrowy. Idealny zamiennik pszennych makaronów. Już sam w sobie smakuje doskonale! Jeśli dodać do niego kapustkę azjatycką pak choi, chrupiącą, blanszowaną fasolkę szparagową i szczyptę ostrości, powstanie błyskawiczne danie obiadowe, które Wasze kubki smakowe pokochają! Na zawsze! Bo taka miłość jest wieczna! Odruchowo na półkach sięgam właśnie bo makaron soba, całkiem dobry i zdrowy nawyk, wypróbujecie i Wy!






Makaron soba z pak choi i fasolką szparagową / 2 porcje

Składniki:
  • 150 g makaronu soba 
  • 1 cebula
  • 2 garście żółtej fasolki szparagowej
  • 1 kapustka pak choi
  • 2 szczypty ostrej papryki
  • sól pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
  • Fasolkę szparagową i kapustkę pak choi myjemy i osuszamy.
  • Z fasolki odcinamy końcówki, gotujemy 3 minuty, w osolonym wrzątku.
  • Cebulę obieramy, kriomy w piórka.
  • Kapustę pak choi kriomy na mniejsze kawałki.
  • Na rozgrzanym oleju rzepakowym smażymy cebulę.
  • po chwili dodajemy fasolkę szparagową i pak choi.
  • Podsmażamy, nie za długo, aby warzywa pozostały jędrne i chrupiące.
  • W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Doprawiamy do smaku, doajemy ostrą paprykę.
  • Mieszamy.
  • Ugotowany makaron mieszamy z warzywami na patelni.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Mozna posypać czarnym lub biaym sezamem.
  • Takie danie pokochają Wasze dzieci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz