poniedziałek, 3 lipca 2017

Zapiekane aromatyczne ziemniaczki z parmezanem

Ziemniaki są przepysznym dodatkiem do obiadu! Uwielbiam je pod każdą postacią, duszone, w całości, smażone, nadziewane lub pieczone. W dzisiejszym wydaniu niezwykle aromatyczne pieczone ziemniaczki z parmezanem. Szczerze mówiąc takie ziemniaczki mogłabym zjeść nawet same na obiad bez żadnego dodatku, bo są naprawdę smaczne. Podczas pieczenia po domu roznosi się cudowny zapach...Zapraszam na przepis 😊

Składniki:
ziemniaki 1 kg,
oliwa z oliwek 5 łyżek,
czosnek 2 duże ząbki,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
kurkuma mielona pół łyżeczki,
zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
kolendra mielona 1 łyżeczka,
sól i pieprz do smaku.
parmezan starty 4 łyżki,

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cząstki. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i smarujemy olejem. Ziemniaczki wysypujemy na blaszkę. Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i mieszamy. Oliwą z przyprawami polewamy ziemniaczki i mieszamy wszystko razem aby całe były obtoczone w przyprawach. Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach aż będą miękkie i przypieczone. Pod koniec pieczenia ziemniaki posypujemy parmezanem, wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 3-4 min, aby ser się rozpuścił i lekko przypiekł. Podajemy jako dodatek do dania głównego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz