Pasticio - grecka zapiekanka

by - lipca 02, 2017


Zapiekanka robiona dawno temu z okazji meczu Polska Grecja (Euro 2012, czyli dawno), który nawiasem mówiąc skończył się remisem. 




Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • opakowanie makaronu penne
  • 200 g sera żółtego
  • 100 g sera fety
  • 1 mozzarella
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • posiekany pomidor
  • pół łyżeczki kminu, łyżeczka oregano, łyżeczka cynamonu, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek 
Sos beszamelowy:
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 400 ml mleka
  • jajko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Makaron ugotować al dente wg przepisu. Na patelni podsmażamy cebulę i dodajemy mięso mielone.Gdy nieco się podsmaży, dodajemy posiekanego pomidora, natkę pietruszki oraz przyprawy.
W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy 2/3 makaronu i obsypujemy go serem żółtym. Potem dorzucamy mięso, a na to warstwę fety i pozostały makaron.

Przygotowanie sosu beszamelowego rozpoczynamy od podgrzania mleka. W osobnym garnku roztapiamy mleko i mieszamy z mąką, aż się połączą. Powoli dodajemy ciepłe mleko, nie przestając mieszać. Gdy masa będzie jednolita, zdejmujemy z ognia i studzimy. Na końcu dodajemy jajko u przyprawy i takim sosem polewamy wierzch zapiekani.

Na sam wierzch można dodać mozzarellę. Pieczemy w pierniku ok. 30 minut w 200 stopniach, a po wyłączeniu zostawiamy aż do wystygnięcia. Możecie wtedy trochę pograć, bo im dłużej stygnie tym jest lepsze ;)

You May Also Like

0 komentarze