Ogórki małosolne


  
1 5 5 8
2017-06-21
Przygotowanie 20 minut + kiszenie 2-3 dni
bardzo łatwe
Porcje: Proporcje na 1 kg ogórków
Kuchnia europejska
Ogórki małosolne

Ogórki małosolne to przysmak, który kojarzy się nam z wiosną. Pierwsze ogórki gruntowe zalane wodą z solą, koprem i czosnkiem to przepis, który najprawdopodobniej znany jest tylko w naszym kraju. A szkoda, bo ogórki małosolne są wyjątkowe. Wyjątkowo smaczne, wyjątkowo chrupiące, wyjątkowo soczyste, wyjątkowo łatwe do zrobienia. Ogórki małosolne to super dodatek do obiadu. Rewelacyjnie smakują pokrojone w plasterki na kanapce. Albo w sałatce z ogórków małosolnych z pomidorem i śmietaną to po prostu poezja smaku.

Takie pyszne i wyjątkowe ogórki małosolne może zrobić każdy. Bo żadne specjalne umiejętności czy wiedza nie są potrzebne, aby przygotować domowe ogórki małosolne.

A nie, jednak potrzeba! Cierpliwości trzeba, bo ze dwa, trzy dni trzeba na nie poczekać. Ale potem... to już tylko sama przyjemność z chrupania takich ogórków małosolnych.

Ten przepis jest prosty, sprawdzony i szybki. Nie ma na co czekać, trzeba brać się za ogórki. Za ogórki małosolne :)


Składniki na ogórki małosolne

1,5 l wody
1 kg ogórków gruntowych
2 łyżki soli
1 główka czosnku
1 pęczek kopru
1 korzeń chrzanu + 2 liście
3 liście laurowe

Przygotowanie dania ogórki małosolne

...

  1. Do wody dodaj sól i bardzo dokładnie wymieszaj.
  2. Ogórki dokładnie wyszoruj. Czosnek podziel na ząbki i obierz. Chrzan obierz na mniejsze kawałki.
  3. W glinianym garnku na dnie ułóż koper, kilka ząbków czosnku, liść laurowy, liść chrzanu i kawałki chrzanu. Włóż ogórki. Układaj warstwami, aż do zapełnienia glinianego garnka. Wlej wodę z solą.
  4. Garnek przykryj mniejszą niż jego obwód pokrywką lub małym talerzykiem i przyłóż czymś ciężkim.
  5. Odstaw i czekaj 2-3 dni, aż ogórki nabiorą swojego charakterystycznego smaku :)

Zdjęcia i pomysł Kamila Dąbrowska

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Ogórki małosolne - komentarze

~jas
~jas
18.07.2018 00:32
Czosnku nie nalezy obierac tylko zmiazdzyc dokladnie i z lupina wrzucic
~lila
~lila
11.06.2018 10:01
Ogórki małosolne są znane w innych krajach. np w Estonii (od Estończyków w ogóle możemy się uczyć przetwórstwa, fermentacji warzyw, przepisów na kiszonki ze wszystkiego co rośnie). Nie jesteśmy tacy hiper wyjątkowi, tylko trzeba się rozejrzeć dalej niż własny płot....
~Tom
~Tom
9.06.2018 20:39
No i dostałem ślinotoku! :)
~Ewelina
~Ewelina
5.06.2018 22:47
Ja dolewam 100 ml. żurku, wzbogaca smak i kiśnie błyskawicznie
~Dorotka
~Dorotka
4.06.2018 14:34
Ja dodaję liść selera, fajny jest smak jeśli tylko ktoś lubi to warzywo :)
~Gość
~Gość
23.05.2018 09:04
I łyżka cukru
~Barbara
~Barbara
22.05.2018 23:01
Witam, uwielbiam ogórki małosolne. Ja dodaję do wody jeszcze cukier, bardzo wzbogaca smak 😃 pozdrawiam cieplutko 😀
~Gość
~Gość
21.06.2017 15:28
Standard. Ja ogórki zalewam wrzątkiem z solą i dodaje papryczkę ostrą. Jak zrobię wieczorem to rano można już jeść 😁