Pavlova z bitą śmietaną i owocami
Bezy

Pavlova z bitą śmietaną i owocami

Pavlova (pavlowa) – przepis klasyczny, to wyjątkowy, bardzo modny deser. Torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami jest kapryśny i wymaga uwagi. Ale to coś absolutnie zachwycającego. Nazwa deseru pochodzi od nazwiska Anny Pawłowej – tancerki, dla której został po raz pierwszy przygotowany. Uważa się, że pochodzi z Australii lub Nowej Zelandii.

 

Przepis na blaty bezowe do pavlovy

Jak zrobić bezę opisałem w tym wpisie. Sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną dodajemy pod koniec ubijania. Następnie układamy papier do pieczenia na blachach, odrysowujemy ołówkiem od tortownicy o średnicy 22-23cm i wykładamy ubite białko.  Suszymy około 2.5-3 godziny w temperaturze 100°C z termoobiegiem.

Krem do przełożenia tortu bezowego

Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy we wcześniej schłodzonej metalowej misce. Musimy uważać, żeby nie ubijać za długo, bo kremówka się zważy i powstanie masło. Gdy mamy już ubitą śmietanę, dodajemy cukier puder i mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. (opcjonalnie – pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix)

Owoce

Wszystkie owoce myjemy i dokładnie suszymy. Następnie usuwamy szypułki z truskawek i kroimy je na cztery części. Najlepiej, żeby truskawki były lekko kwaśne.

Sposób Wykonania:

Pierwszy blat bezowy układamy na paterze czy talerzu i nakładamy na nią 1/3 ubitej kremówki. Na kremie rozkładamy pokrojone truskawki i borówki amerykańskie. To samo robimy z kolejnymi warstwami. Dekorujemy według uznania. Najlepiej zrobić godzinę przed podaniem.

Składniki na trzy blaty bezowe:

    •  6 białek
    •  360g cukru
    •  1.5 łyżeczki soku z cytryny
    •  1.5 łyżki mąki ziemniaczanejKrem:
    •  1 litr śmietany kremówki 30% lub 36%
    •  7 łyżek cukru pudru
    •  śmietan fix (opcjonalnie)

Owoce:

    •  800g truskawek
    •  500g borówki amerykańskiej
    •  250g malin

Pavlova z bitą śmietaną i owocami

Pavlova z bitą śmietaną i owocami

Pavlova z bitą śmietaną i owocami

Pavlova z bitą śmietaną i owocami

 

 

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

3 Comments

  1. Nigdy nie byłam fanką bez, jednak nie miałam też okazji spróbowanie klasycznej pavlovej tylko z bitą śmietaną i owocami, więc postanowiłam, że czas to zmienić. Stwierdzam, że to raj na języku i muszę zacząć ją robić częściej <3
    Mam tylko jedno pytanie: podczas suszenia spod bezy zaczął wypływać karmelowy płyn. Z czego może to wynikać i co zrobić w takiej sytuacji?

    1. Szczerze mówiąc to nie wiem, czasem tak się dzieje po prostu. Ale cieszę się, że smakowało <3
      Musisz teraz koniecznie wypróbować nowy przepis na półkule cytrynowe z bezą szwajcarską. 😀

  2. Dla mnie zaangażowanie autora jest bardzo pomocne.Dziękuję za wartościowe informacje.Naprawdę polecem znajomym plusik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *