wtorek, 13 czerwca 2017

Kopiec kreta dla każdego


Hej!
Kopiec kreta to ciasto do którego z chęcią się wraca. Dobrze wykonane jest trochę wilgotne i chętnie po nie sięgamy. Zresztą zauważyłam, że szybciej zjadane są u nas ciasta z kakao. Przepis znalazłam w necie, ale dostosowałam go do swoich upodobań (bo np. szklanka oleju to za dużo na takie ciasto).
Potrzebujemy:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kubek śmietanki 36%
  • 1 fix do śmietany
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 2 banany
  • czekolada pokruszona

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Potem powoli wsypujemy mąkę i mleko, a na końcu olej. Jeśli ciasto jest za gęste trzeba dolać mleka, tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dosypujemy kakao, mieszamy dokładnie i pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Wyjmujemy upieczone ciasto i studzimy. Potem wydrążamy środek ciasta, a zostawiamy tylko boki. Na spód kładziemy pokrojone banany, a potem ubitą śmietanę z fixem, dwiema łyżkami serka mascarpone (jeszcze domieszajcie pokruszoną czekoladę).

Na wierzchu sypiemy okruszki z wydłubanego ciasta i wkładamy do lodówki, aby się ciasto schłodziło. Otrzymujemy pyszne, puszyste, lekkie ciasto, które nie daje szansy innym. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz