Tort waniliowo-czekoladowy z bezą i borówkami


Ten szybki tort jest idealny na każde przyjęcie dla dzieci. Lekki krem, biszkopty, bezy i świeże owoce.

Porcja na małą tortownicę:



  • 1,5 opakowania podłużnych biszkoptów lady’s fingers
  • 1 opakowanie gotowych bezików
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 laska wanilii lub esencja waniliowa
  • Borówki amerykańskie do dekoracji

Przygotowanie kremów:
Odlać 200 ml mleka i zagotować. 50 ml wymieszać z 1 łyżką mąki pszennej, 1 łyżką mąki ziemniaczanej, kakao oraz 2 łyżkami cukru. Wszystko wlać do gotującego się mleka i gotować ok. 2 minuty cały czas intensywnie mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Z reszty mleka i mąk w ten sam sposób przygotować bazę kremu waniliowego – zamiast kakao dodać ekstrakt waniliowy lub ziarenka wanilii. Po wystygnięciu bazy budyniowe zmiksować w oddzielnych miskach z serkiem mascarpone.

Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami. Można delikatnie skropić czarną herbatą. Całe boki również pionowo obłożyć biszkoptami. Na spód z biszkoptów wyłożyć masę czekoladową. Lekko schłodzić. Następnie wyłożyć warstwę bezików z odrobiną borówek amerykańskich. Przykryć kremem waniliowym. Wierzch udekorować bezikami oraz borówkami.