6.06.2017

Placki ziemniaczane z sosem węgierskim

Dzisiaj przedstawiam moje placki po węgiersku. Banalne
w wykonaniu. Połączenie ziemniaków i marchewki. Pomysł skradziony od mojego Grzecha, bo wcześniej takich placków po prostu nie znałam.
Po za tym pierwszy raz ziemniaków nie tarłam nic na tarce, a wszystko zmiksowałam w blenderze. Dzięki temu miałam czysty blat, a palce były całe. Polecam ten patent, bo zaoszczędzamy około 15-20 min na samym tarciu ziemniaków, marchewki oraz krojeniu cebulki !  Ja w końcu kupiłam sobie taki, który z łatwością miksuje twarde warzywa.Wcześniej miałam swój stary studencki, kupiony bodajże za 20 zł. Służył mi chwile, ale nie wyrabiał w wielu momentach. Np, przy orzechach błagał o litość :)
Z podanych proporcji wychodzi placków na 2 dni, dla dwóch osób. Ponieważ do placków jest sos z mięskiem, stąd też szybciej jesteśmy nasyceni.
Dobra, zaczynamy:
Składniki:

Placki:
12-13 średniej wielkości ziemniaków
1 duża marchewka
1 duża cebula
5-6 kopiastych łyżek mąki pszennej
2 jajka
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Sos:
250 g łopatki wieprzowej
1-1,5 papryki czerwonej
2 pomidory
1 średnia cebula
pół szklanki bulionu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ziarnka ziela angielskiego
2-3 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
2 liście laurowe
sól pieprz do smaku

Wykonanie:

Placki:
Ziemniaki, marchewkę trzemy na tarce (lub jak ja miksujemy w blenderze, ale nie na lejącą papkę, tylko tak by było widać strukturę warzyw). Cebulę kroimy w kostkę (opcjonalnie miksujemy delikatnie). Łączymy składniki w głębokim naczyniu. Dosypujemy mąki pszennej, soli pieprzu i dodajemy 2 jajka. Mieszamy.  Smażymy z obu stron na rumiano.

Sos:
Przygotowujemy garnek z grubym dnem.
Cebulkę kroimy w kostkę. Smażymy w garnku na rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Łopatkę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do cebulki smażymy na małym ogniu. Paprykę pokrojoną w kostkę oraz pomidory. Podsmażamy 2 minutki i dodajemy bulion oraz koncentrat, ziele i liść laurowy. Dusimy około 10-15 min. Próbujemy i doprawiamy według uznania. Następnie zabielamy sos. Do szklanki wlewamy kilka łyżek sosu, do tego dodajemy śmietany lub jogurtu naturalnego i mieszamy szybko by śmietana/jogurt się odpowiednio połączyły z sosem. Zawartość szklanki wlewamy ponownie do garnka i całość mieszamy. Dusimy jeszcze około 5 minut.

Polewamy nasze placki według uznania. Można udekorować jeszcze dodatkowo kleksem ze śmietany i przyozdobić pietruszką lub koperkiem.
 
U mnie niestety tych elementów zabrakło, ale i tak bardzo nam smakowało.

Życzę Wam smacznego ! 

Etykiety: , , ,

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna