Najlepsze ciasto rabarbarowo-jabłkowe Dziś zapraszam Was na jedno z moich ukochanych ciast. Puszyste, delikatnie waniliowe i do tego nadziane wspaniałym rabarbarem i soczystymi jabłkami. Nic tylko jeść i… po chwili sięgać po kolejny kawałek tego słodkiego wypieku. W mojej opinii, to najlepsze ciasto z rabarbarem i jabłkami, jakie do tej pory upiekłam. Ciasto rabarbarowo-jabłkowe przygotujecie zaledwie w kilka chwil. Nam najlepiej smakuje w plenerze. Piknik, rodzina, przyjaciele, zieleń traw, słoneczko i kawałek słodkiego wypieku… Musicie spróbować 😉 Oczywiście, jeśli wolicie możecie pominąć dodatek jabłek i upiec ciasto rabarbarowe. Będzie równie pysznie 🙂 Spróbujcie.
Składniki: (na tortownice 24 cm lub mniejszą)
- 1 duża łodyga rabarbaru
- 2 małe jabłka
- niepełna szklanka cukru* + 2 łyżki cukru do owoców
- 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 4 małe jajka
*pisząc niepełna szklanka mam na myśli około 4/5 szklanki (ułamek 0,8)
Przygotowanie:
Rabarbar (u mnie jedna duża łodyga) tniemy wzdłuż, a następnie w paseczki. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Rabarbar i jabłka przekładamy do miski i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy niepełną szklankę cukru i 1 łyżkę budyniu. Całość miksujemy do uzyskania puszystej masy jajecznej.
Następnie dolewamy olej i znów miksujemy.
Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, najpierw mieszamy ją w ciasto, a później miksujemy na najniższych obrotach miksera do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną tortownicy (u mnie 24 cm). Uwaga ciasto jedynie zakryje dno (tak ma być). Na ciasto wykładamy przygotowany wcześniej rabarbar z jabłkiem. Rabarbar i jabłka wykładamy tak, aby sok który puściły pod wpływem cukru został w misce.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od piekarnika, formy i wilgotności rabarbarowo-jabłkowej mieszanki.
Gdy ciasto przestygnie możemy oprószyć je cukrem pudrem.
Smacznego
Upiekłam. Super ciach dawno tak dobrego nie jadłam i to połączenia rabarbaru i jabłek super
Pyszne ciasto:)
Dziękuję 😀
PIEKŁAM CIASTO JUŻ 2 RAZY JEST BARDZO DOBRE ,!!!
Dziękuję 😀 Bardzo się cieszę, że ciasto z mojego przepisu smakowało 🙂 Jak będzie kiedyś miała zdjęcie swojego wypieku, to proszę podesłać umieszczę w galerii na blogu 🙂
Szkoda ,ze nie mozna wydrukowac przepisu.A jesli piekarnik ma byc nagrzany to podaje sie to na poczatku przepisu.
Pani Elu,
przepis można wydrukować. Pod przepisem ma Pani ikonkę do druku. A jeśli chodzi o informacje o nagrzaniu piekarnika, to nawet w wielu książkach kucharskich które posiadam jest ona podana w treści przepisu (nie koniecznie na początku).
Pozdrawiam i mam nadzieję, że ciasto smakowało 🙂
Piękne i bardzo apetyczne ciasto 🙂 Rabarbar i jabłka uwielbiam.
😀
Piekłam dzisiaj pierwszy pycha ja tylko dodatkowo przed wlaniem ciasta do formy dałam pół łyżeczki cynamonu pozdrawiam
Cieszę się, że smakowało 🙂