poniedziałek, 15 maja 2017

Pesto Pasta (Vegan)



Pesto to słynny zielony lub czerwony włoski sos, z długą tradycją.
Przygotowałam dla Was wegańską wersję bazyliową.
Jest po prostu rewelacyjna! A przez dodanie pistacji jeszcze bardziej zielona.
Pesto można serwować z różnymi potrawami np. jak ja z makaronem :)
Smakuje o niebo lepiej niż gotowy produkt!

Składniki:
150 g pistacji
2 doniczki bazylii
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka wody

makaron

dodatkowo:
fasolka szparagowa
szpinak świeży
czarne oliwki
bazylia do dekoracji

Przygotowanie:
Obierz pistacje. Oderwij liście bazylii.
Zacznij miksowanie od zmielenia orzechów na bardzo drobno.
Dodaj resztę składników, zmiel do uzyskania pasty.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
Ugotuj też fasolkę, pod sam koniec dodaj szpinak, żeby trochę go zblanszować.
Odcedź po ok. 2 minutach.
Oliwki drobno pokrój.
Wymieszaj makaron, warzywa oraz pesto (nie podgrzewaj).
Polecam z sałatką!
Zamiast pistacji można użyć migdałów lub orzechów nerkowca.
Zapraszam do obejrzenia rozdziału pod tytułem kuchnia włoska:
kliknij tutaj :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz