Od kilku dni pogoda w Krakowie jest po prostu przeeeśliczna! Słoneczko pięknie świeci, coraz więcej ludzi wychodzi na zewnątrz, aby aktywnie spędzać wolny czas. Gdy jest tak cieplutko to wtedy mam największą ochotę na lekkie ciasta, mocno owocowe jak np. serniki na zimno. Tym razem przygotowałam niesamowicie truskawkowy sernik na zimno, który składa się z biszkopcików, truskawkowej masy śmietankowej, musu truskawkowego oraz bitej śmietany na wierzchu.
Całość udekorowałam truskawkami, nawet się starałam wykonać na środku różę z truskawki (mam nadzieję, że zauważyliście ją, bo poświęciłam kilka truskawek żeby ją wykonać, a ciągle wychodziło coś nie tak 🙂 ) oraz posypałam wierzch skruszonymi liofilizowanymi truskawkami. Smakowo daję mu szóstkę z plusem. Jeżeli chodzi zaś o wygląd to nie potrafię tak pięknie dekorować ciast masami cukrowymi, innymi bajerami, a z kolei takie proste dekoracje z owoców podobają mi się najbardziej i wydaje mi się, że każdy sobie z takimi poradzi.
Przepis na: Truskawkowy sernik na zimno
Składniki:
Mus truskawkowy:
- 1 galaretka truskawkowa Zdrowy Market 24
- 100 ml wrzątku
- 400 g truskawek
Masa serowa:
- 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 400 g serka homogenizowanego truskawkowego
- 2 łyżki konfitury truskawkowej Krokus Zdrowy Market 24
- 16 g cukru waniliowego lub różanego Zdrowy Market 24
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 50 ml wrzątku
- 100 g truskawek
Dodatkowo:
- okrągłe biszkopty
- opcjonalnie do posypania – Liofilizowane owoce Truskawka Zdrowy Market 24
- 50 g truskawek
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 śnieżka
- 2 łyżki cukru pudru
Zobacz również:
Truskawkowy sernik na zimno - przepis krok po kroku
Krok 1
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec jej ubijania dodajemy cukier puder, cukier różany. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia.
Do ubitej śmietanki dodajemy serek homogenizowany, konfiturę oraz przestygniętą, tężejącą już galaretkę. Całość miksujemy na małych obrotach miksera. Pod koniec do masy dodajemy pokrojone drobno truskawki, mieszamy całość za pomocą łyżki.
Krok 2
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, śnieżkę, miksujemy aż całość będzie gęsta. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch sernika, wraz z truskawkami. Smacznego!
Komentarze
zamieniłam truskawki na maliny i rowniez wyszedl meeeega ;]