sobota, 18 lutego 2017

Zupa ogórkowa z brązowym ryżem

Zupa Ogórkowa to tradycyjna  zupa w kuchni polskiej, niewątpliwie jest jedną z moich ulubionych! Moja ogórkowa jest odpowiednia dla wegetarian, ponieważ zrobiona jest tylko na warzywach. Oprócz wody z kiszonych ogórków dodałam do zupy również starte ogórki kiszone. Moja mama nigdy nie robiła w ten sposób ogórkowej. Pierwszy raz podobną zupkę jadłam u mojej siostry, która starła na tarce mnóstwo ogórków i bardzo posmakowała mi ta wersja. Do zupy użyłam brązowego ryżu, który zawiera trzykrotnie więcej błonnika niż ryz biały. Ponadto brązowy ryż zawiera o wiele więcej witamin i minerałów, a poza tym jest mniej kaloryczny:-) Zapraszam na zupkę!  



Składniki:
ziemniak 3 szt,
marchew 2 szt,
pietruszka korzeń 1 szt,
ogórki kiszone 6 szt,
woda z ogórków kiszonych 1,5 szklanki,
ryż brązowy 3/4 szklanki,
czosnek 2 ząbki,
liść laurowy 2 szt,
ziele angielskie 5 ziaren,
kotka warzywna 1 szt,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
śmietana 12% 100 g,
mąka pszenna 1 łyżka,

Sposób przygotowania:
Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, obrany czosnek i stawiamy na palnik. Gdy warzywa zaczną się gotować to dodajemy ryż oraz warzywną kostkę. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy ryż i warzywa będą miękkie to dodajemy starte ogórki i wodę z ogórków. Śmietanę łączymy z mąką, odrobiną zimnej wody i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy i mieszamy. Następnie śmietanę wlewamy do zupy i doprowadzamy zupę do wrzenia. Przyprawiamy do smaku naszą zupkę ziołami, solą oraz pieprzem. Dodatkowo zupę możemy posypać natką pietruszki. Podajemy z pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz